Megvan, hova költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Forrás: MTI

 2023. november 13. 14:11

A budai Várban, az egykori Honvéd Főparancsnokság Dísz téri épületében kap helyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Nemzeti Hauszmann Programban újjászülető épület végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak.

A múzeum korábbi, Kapisztrán téri épülete ma már a Honvédelmi Minisztériumnak ad helyet.

Emlékeztettek, az elmúlt hónapokban a múzeum - történetében először - a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel rendezett "nagyszerű, minden várakozást felülmúló látogatószámmal bíró tárlatot" a budapesti Bálna Honvédelmi Központban.

Kifejtették, hogy a Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült.

Jóllehet a sérülések korántsem voltak végzetesek, 1949-ben mégis rommá nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig – tették hozzá, azzal együtt, hogy 2012-2014 között az épület részleges felújításon esett át: külső homlokzatát megtisztították, a főbejárat korhű kaput kapott, és az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítését is sikerült rekonstruálni.

Az újjászületett Hondév Főparancsnokság látványterve

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

 

A közleményben azt írták, hogy a felújítás alatt álló épület eredeti magasságában és pompájában születik újjá: múzeumi célokra épül, a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel ad helyet a hadtörténeti kiállításoknak, egyúttal irodák is helyet kapnak területén.

A megújult Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét.