Hop on-Hop off a Dunakanyarban

Szerző: Sponga Mónika

Forrás: turizmus.com

 2017. május 14. 11:53

A MAHART menetrend szerinti szárnyashajója szelte a habokat és középkori lovagok csaptak össze a dunakanyari TDM szervezetek szezonnyitóján, május 10-én.

Az immár hagyományosan ezen a napon tartott rendezvényt idén a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a MAHART Passnave-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen rendezték a TDM szervezetek Visegrádon.

Lovagi torna a visegrádi várban

Fotó: Turizmus.com

Az 2017-es hajózási szezonra a MAHART tíz menetrend szerinti- és három rendezvényhajó felújításával készült. Nem csak külsőleg, de teljesítményben is magasabbra tették a lécet, ugyanis több menetrend szerinti járat rövidebb menetidő alatt viszi el a látogatókat a Dunakanyar városaiba. Az akár 65 km/órás sebességet elérni képes szárnyashajókkal ugyanis a Budapest-Esztergom és a Budapest-Visegrád távolság nagyjából egy órányira csökkent.

 

Szentendrén mindig történik valami

Április vége és október 1-je között napi három alkalommal járnak Szentendrére a Mahart Passnave menetrend szerinti járatai, emellett egyeztetés zajlik egy esetleges esti járat indítására is a fesztiválok idejére. Szentendrén ugyanis nem lesz hiány programokban, idén is megrendezik például a csaknem 50 éves múlttal rendelkező Szentendrei Teátrum és Nyár rendezvénysorozatát. Az előadásokra a Városház udvarán kerül sor, egyetlen kivétellel: A Sevillai borbély című kétfelvonásos vígoperát újra a város Fő terén mutatják be, hiszen ez a darab nyitotta meg egykor az első Szentendrei Teátrum kapuit.

Az „Ismerd meg Szentendrét, tarts velünk!” szlogennel, a tavalyi próbaévet követően idén már több mint tíz különböző sétával várják május 20. és szeptember vége között a vendégeket. A séták egy részét a Tourinform iroda munkatársai, valamint ismert szentendrei személyek vezetik majd különböző tematikák alapján - például Fotós szemmel vagy A művészetek városa címmel.

A város kiemelt figyelmet szán idén a gyermekeknek is. „Hurrá Szentendre” címmel elkészült mesekönyvük, tematikus gyermekösvényt alakítottak ki, illetve gyermektérkép készül, mely a legkisebbek szenszögéből mutatja majd be a várost.

 

A fiatal turisztikai egyesület

Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület 2015-ben alakult meg, a hosszas jogi előkészítés után 2017 lesz az első olyan év, amikor Esztergom és tizenegy környező település idegenforgalmi kínálatát egy közös szervezet fogja össze.

A budai vár a szárnyashajóról

Fotó: Turizmus.com

A gyorshajók mellett továbbra is van lehetőség hagyományos hajókon a városba látogatni. Aki így tesz, az a Kis-Dunaágon tud majd Esztergomig utazni.  A TDM nagy hangsúlyt fektet a kulturális turizmusra, ennek érdekében folyamatosan fejlesztik múzeumaikat. Megújult formában lesz megtekinthető például a Balassa Múzeum a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én.

A környékbeli települések is színes programokkal várják a látogatókat. Ilyen lesz az októberi Tök-Jó-Ünnep Bajnán vagy a Lábatlani Blues Fesztivál július 21-22-én.

 

Az élő középkor és a kalandok városa

A MAHART Hop on-Hop off járatainak köszönhetően idén két irányból közelíthető meg Visegrád: Vác felől és a hagyományos dunakanyari útvonalon. Az egész napos jegyek szabad le- és felszállást biztosítanak az utasoknak.

A természetjáróknak kedves helyszín lehet Visegrád, melynek turistaútvonalai szinte a szállodák bejáratától indulnak és néhány méter megtétele után máris hegyek és a Duna látványa tárul a szem elé. A szállodák vendégei részére minden nap változatos programot kínál a város.

A visegrádi vár a szárnyashajóról

Fotó: Turizmus.com

Visegrád négycsillagos szállodái mintegy 1400 szobával rendelkeznek, melyek száma idén várhatóan tovább bővül. A közeljövőben megvalósuló városi fejlesztések közül kiemelkedik a visegrádi várrendszer felújítása, az EuróVelo6 kerékpárút megépülése és a városi csónakkikötő létrehozása. Ezek nagyban hozzájárulhatnak a külföldi turisták számának vágyott növekedéséhez.

 

2017 a fesztiválok éve

A Vigadó térről Esztergomig közlekedő kirándulóhajó ugyan már nem érinti Vácot, az idei évtől közlekedő, gyorsabb szárnyashajó azonban igen. A Dunakanyar bal partján elhelyezkedő barokk kisváros a korábbi évekhez képest több nagyszabású szabadtéri rendezvénnyel készült 2017-re.

A nyári programok sora május 19-én a VI. Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Hévégével indul, melyet számos gasztronómiai fesztivál, egyházi rendezvény, kézműves vásár és sportverseny követ. Utóbbiak közül talán a szeptemberi Váci Éjszakai Futás emelkedik ki, mely az esti fények különleges hangulatában igazi élménnyé válik.