Elindultak a hortobágyi vezetett túrák a darvak nyomában

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 18:54

Az ősz beköszöntével a Hortobágy egyik legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

A több tízezer szárnyas naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember második felétől november elejéig túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az éjszakázó helyeikre húzó darvakat a nemzeti parkhoz autóval érkezők az alábbi módon tudják megtekinteni. Érkezés saját személygépkocsival a HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.) parkolójába, ahol a túra indulása előtti fél órában az ingyenes parkolás és a mosdózás biztosított.

Érkezés után a túrát a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában (gyalogos távolság a két épület között kb. 200 méter) tudják fizetni.

Ezt követően a HNP Látogatóközpont parkolójában rövid tájékoztatót kapnak a tudnivalókról, majd konvojszerűen indul mindenki a saját autójával (normál személygépkocsi elégséges) a park munkatársa után. A túra terepi helyszíne a darvak éjszakázóhelyétől függ, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól. A túra várható befejezése napnyugta után, hazaindulás saját járművel.

Az ősz egyik legszebb eseménye a daruvonulás

Fotó: NHP/Szilágyi Attila

A park minden esetben felhívja a látogatók figyelmét, hogy a fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges.

A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni. Tivábbá tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során.

 

Darvak megtekintése egyénileg

Mivel az időpontok jó része már betelt, azoknak is van lehetőségük a darvak megfigyelésére, akik egyénileg érkeznek, akár hétköznap is. Ezeken a helyszíneken tudnak megállni:

1/ Balmazújváros és Tiszacsege közötti műúton, a 3-as km-kőnél – A műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton leparkolhatnak, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén eséllyel láthatóak a darvak.

2/ Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.

3/ A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táblálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.

4/ A Nagyhegyes és Elep közötti útszakaszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.

5/ A Kondás-tónál, amely a Hortobágy halastavi tanösvény legtávolabbi tava, és 5 km-re található a tanösvény kezdőpontjától. Itt vagy naplemente vagy napkelte környékén lehet a darvakat önállóan megtekinteni. A tanösvény látogatásához belépőkártyát kell vásárolni, melyet a hnp.jegy.hu weboldalon online, vagy a Tourinform Hortobágy irodában (kedd-vasárnap 9.00 – 15.45) lehet megvásárolni. A tanösvény kezdőpontjáig (Halászbárka Halastavi Fogadóközpont ingyenes parkolója) személygépkocsival el lehet jutni, ezt követően gyalogosan kell a távolságot megtenni. Esős időjárás esetén túrabakancs vagy gumicsizma használata javasolt.

Időpontok, jelentkezés és további információk ITT olvashatók.