Hortobágy és Szalacs turisztikai fejlesztési programja

Forrás: MTI

 2018. július 01. 15:40

A Hídtól hídig elnevezésű program az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködés keretében, európai uniós támogatással valósul meg 1,4 millió euró összköltséggel.

Szalacs a pályázati forrás kétharmadát használhatja fel, amiből felújítják a négylyukú hidat, láposítják a környékét, illetve az ottományi, ugyancsak uniós forrásból felújítás alatt lévő Komáromi-kúria mellett erdei iskolát hoznak létre – mondta Horváth Béla, Szalacs polgármestere. Vincze Andrásné, a projektpartner Hortobágy polgármestere hozzátette: a településükre jutó mintegy 150 millió forintból egyebek között 12 állomásos vízi és 9 állomásos parti tanösvényt alakítanak ki a Hortobágy folyón, fényszennyezés-mentesre cserélik ki a falu 328 közvilágítási lámpáját, és nemzetközi önkéntes természetvédelmi tábort szerveznek a Hortobágy folyó kilenclyukú hídtól és vasúti hídig tartó szakaszának a megtisztítására.

A cél egy Hortobágy-Szalacs közötti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó kialakítása

Fotó: hnp.hu

Bulcsú László, a hajdú-bihari önkormányzat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a most induló, két évig tartó kulturális-turisztikai projekt újabb kapukat nyisson, és gazdasági befektetéseket ösztönözzön a térségben.
Utóbbira hívta fel a figyelmet Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, a térség országgyűlési képviselője is. Kiemelte egyfajta Hortobágy-Szalacs közötti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó kialakításának szándékát, hogy fel tudják lendíteni az érmelléki térséget,  és be tudják mutatni hagyományait, kultúráját.