A világ első madárszínháza épül a Hortobágyon – videó

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 05. 11:41

Máté Bence természetfotós elképzelései alapján épül fel a világ első madárszínháza a Hortobágyi-halastó védett területén, nagyságrendileg egymilliárd forintos beruházással. Az új attrakció a félénk, vadon élő madarak közeli megfigyelését teszi lehetővé a zavarásuk nélkül.

Ha minden a tervek szerint alakul, bő két év múlva egyedülálló ökoturisztikai attrakciót avathatnak a Hortobágyi Nemzeti Parkban: a Madárszínház névre keresztelt különleges élményközpont látogatói olyan perspektívából figyelhetik meg a tó élővilágát, amire korábban csak a madármegfigyelőknek és a fotósoknak volt lehetőségük.Az ötletgazda Máté Bence világhírű természetfotós, aki több kontinens számos nemzeti parkjában épített már egyedi leshelyeket elsősorban természetvédelmi szakembereknek és fényképészeknek.

A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd

Fotó: AÖFK

„Körülbelül tíz éve fogalmazódott meg bennem, hogy azt a varázslatos világot, amely a leshelyeken a szemünk elé tárul, a nagyközönségnek is meg kell ismernie, hiszen a természetvédelem kulcsfontosságú lesz az elkövetkező időszakban" – mondta el Máté Bence a Madárszínház terveinek sajtóbemutatóján. A Tusnádfürdő melletti medveles volt az első olyan – Böjte Csabával közös – projektje, amelyet már a laikus érdeklődőknek szántak. Ennek a gondolatnak a továbbfejlesztése a nagyobb léptékű és nagyobb befogadóképességű hortobágyi madárszínház, amely az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) égisze alatt valósulhat meg.

A „nézőteret" úgy alakítják ki, hogy a vízfelszín – vagyis a „színpad" – nagyjából szemmagasságban legyen

Fotó: AÖFK

„Az utóbbi években számos ökoturisztikai látogatóközpont épült az országban, ezek között vannak jól és kevésbé jól sikerültek, a tervezett Madárszínház azonban egyedülálló világszenzációnak ígérkezik – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Amikor Bence bemutatta az ötletet, örömmel álltunk a kezdeményezés mögé, amelynek sikerére az ő elhivatottsága és tehetsége a garancia. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a beruházás a turisztikai és gazdasági hatásain túl a természet megszerettetésében is fontos szerepet játszik majd. Úgy tervezzük, hogy a Madárszínház egyszerre egy busznyi látogatót fogadhat, így akár osztálykirándulások vagy biológiaórák célpontja is lehet" – tette hozzá a kormánybiztos.

A belső tér hangszigetelt lesz, hogy a zaj ne zavarja el a madarakat

Fotó: AÖFK

A Madárszínház koncepcióját Máté Bence álmodta meg, és kíséri végig mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A tájba simuló komplexumban a közönség vezetett túrákon, testközelből figyelheti meg a vízimadarak természetes viselkedését és életmódját. Máté Bence korábban készült leshelyeihez hasonlóan a „nézőteret" úgy alakítják ki, hogy a vízfelszín – vagyis a „színpad" – nagyjából szemmagasságban legyen. A belső tér hangszigetelt lesz, hogy a zaj ne zavarja el a madarakat. A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd, és a Hortobágy-halastavi kisvasúttal vagy akár gyalogosan is elérhető lesz.„A Hortobágyi Nemzeti Park madárvilága iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, ezért nagy öröm, hogy itt épül fel a világ első ilyen jellegű élményközpontja" – mondta el Kovács Zita, a nemzeti park igazgatója. Hozzátette: olyan védett vizes élőhelyről van szó, ahol többek között az összes hazai gémféle, a batla, a kárókatona és a kékbegy is megtalálható, őszi és tavaszi madárvonuláskor pedig több tízezres vadlúd- és darucsapatok vonulnak keresztül a vidéken.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Madárszínház engedélyes tervei készen vannak, így a kivitelezésre hamarosan kiírják a közbeszerzést. A nagyságrendileg egymilliárd forintos beruházás bő két év alatt készülhet el, és a távlati tervek szerint az első ütemet további kettő követi majd.

A videóra kattintva már most virtuális sétát tehetnek a Madárszínházban.

 

A tájegység 342 madárfajnak ad otthont, melyek közül 152 fészkel is a területen. A tó a Hortobágy első halastórendszereként épült meg több mint 100 éve. Az emberi kéz alkotta halastavakat idő közben a természet visszahódította, így az itt kialakult vizes élőhely a gazdag madárvilága miatt védettséget érdemelt ki a nemzeti parkkal együtt – írták a kiadott sajtóközleményben.