VR és 4D élményekkel újították meg a hortobágyi Pásztormúzeumot

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 28. 17:15

Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Az épület visszakapta egykori kinézetét, belül pedig egy interaktív kiállítás látható.

A Hortobágyi Nemzeti Park éves látogatottsága 160 ezer fő, komoly ökoturisztikai infrastruktúra-hálózatot építettek ki – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára a megnyitón.

A park területén két nagy látogatóközpont, 15 tematikus bemutatóhely, két szálláshely, egy természetiskola, egy tájház, egy arborétum és 11 tanösvény található. A madárvilág mellett olyan különlegességeket is bemutat a park, mint az őstulok és az eurázsiai vadló, utóbbi 2200-as világállományából 300-at tartanak itt.

Megújult a Pásztormúzeum a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

 

Kitért arra is: több projektpartner összefogásával összesen majdnem 3 milliárd forintot fordítottak az ökoturisztikai infrastruktúra-hálózat megújítására, fejlesztésére. A Világörökségünk – a Puszta elnevezésű pályázat keretében megújult többek között a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér, a fejlesztés utolsó eleme pedig a Pásztormúzeum átadása. Az épület visszakapta egykori önmagát, kinézetét, belül pedig egy 21. századi látogatói igényt kielégítő interaktív kiállítás látható VR és 4D elemekkel.

A Pásztormúzeum belsejében interaktív kiállítást rendeztek be

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

 

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelő vezérigazgató-helyettese elmondta: a Hortobágy éppen 25 éve lett az UNESCO világörökség része kultúrtáj kategóriában, így rangjához méltó születésnapi ajándékot kapott a mintegy 3 milliárd forint összértékű fejlesztéssel. Megszépült az ikonikus Pásztormúzeum, az egykori Körszín helyén korszerű látogatóközpont született, otthont kapott a Tourinform iroda is. A park valamennyi meghatározó attrakciója megújult és egységes arculatot kapott, további élményekkel bővült a Pusztai Állatpark, a lovascentrum négy évszakossá fejlődött, a kiserdő területén új attrakcióként kalandpark létesült.

Kiemelte: mostantól az idelátogatók érdeklődésének megfelelően tudják bemutatni az unikális világörökségi kincset, a Hortobágy egész évben vonzó, minőségi időtöltést kínál a turistáknak, kiváltképpen pedig a gyermekes családoknak.