Rekord látogatószámot vár idén Horvátország, biztonságos úti célként hirdetik

Forrás: MTI

 2023. június 28. 17:23

Horvátország biztonságos idegenforgalmi célpont – jelentette ki Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdán Velika Goricában, A fenntartható turizmus jelenlegi kihívásai című konferencián.

Leszögezte: az ország számára kiemelt jelentőségű nyári idényben fontos feladat hárul a rendőrségre, mert a turisták olyan úti célokat igyekeznek választani, amelyek nemcsak szépek, de biztonságosak is.

"Horvátországot a nemzetközi turisztikai piacon biztonságos idegenforgalmi célpontként ismerik el, és ez olyan védjegy, amelyet nagy becsben tartunk, és amely a rendőrség érdeme is" – mutatott rá a tárcavezető.

Emlékeztetett: 2022-ben a külföldi turistáktól származó bevételek elérték a 13,1 milliárd eurót, ami 44 százalékkal több, mint 2021-ben, és 24 százalékkal több, mint 2019-ben volt. A horvát turisztikai szakma rekordévet vár 2023-ra, 15 millió külföldi turista érkezésére számítanak.Davor Bozinovic hozzátette: az elmúlt néhány évben a migrációs válság, a terrortámadások, a háborúk, a természeti katasztrófák, valamint a járványok miatt a világ számos pontján prioritássá váltak a biztonsági kérdések. A magas szintű biztonságot Horvátországnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe lépése óta a tagállamok közötti erős rendőrségi és igazságügyi együttműködés is biztosíthatja – mutatott rá.

horvatorszag_123rf

Horvátország 15 millió külföldi turista érkezésére számít idén

Fotó: 123rf.com

Emlékeztetett arra, hogy a 2006-ban elindították a Safe Tourist Destination (Biztonságos turisztikai célpont) projektet, amelynek keretében a nyári hónapokban más országok rendőrei együtt járőröznek horvát kollégáikkal a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben, hogy segítsék a turistákat. Idén 19 ország 22 rendőri szervezete jelentkezett a szolgálatra.A hatékony válságkezelés további előnyeként említette a júniusban elindított "korai figyelmeztető és válságkezelő rendszert", amely egyedülálló eszközként Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat és az országban tartózkodó turistákat a különböző fenyegetésekről és azokról az intézkedésekről, amelyeket meg kell tenniük.