Horvát kulturális központot avattak Baján

Forrás: MTI

 2020. július 17. 11:02

Átadták a kormányzati támogatással 100 millió forintból kialakított horvát kulturális központot Baja belvárosában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán elmondta: a felújított épületnek szolgálnia kell a magyarországi horvátok megmaradását kultúrájukban, nyelvükben és kereszténységükben egyaránt. A magyar kormány pedig ehhez minden segítséget megad - tette hozzá.

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete (b2), Zsigó Róbert (b3), Markovics Józsefné, a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke (b4), Soltész Miklós (j4), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j3) és Filákovity Mlade, a Bácskai Horvátok Kulturális Központjának igazgatója (j2)

Fotó: MTI / Sóki Tamás

Soltész Miklós kifejtette: a magyarokat és a horvátokat összeköti a keresztény hit és a közös kultúra és az a tizenötezer magyar, aki Horvátországban él, illetve az a sok tízezer horvát, aki Magyarországon él.
Összeköti a két népet továbbá az a pályázat is, amely révén a kormányzat összességében négyszázmillió forinttal segíti a nemzetiségek egy- és kétmillió forint közötti beruházásait.

Soltész Miklós emlékeztetett: a nemzetiségek Bács-Kiskun megyében 17 pályázaton összesen 25 millió forintos támogatásban részesültek, ezen belül a horvát közösség négy projektben összesen közel hétmillió forintot fordíthat felújításokra.

A központ átadóünnepségén Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő elmondta: Baja és térsége soknemzetiségű vidék, ahol a magyarok és a nemzetiségek hosszú évszázadok óta élnek békességben, egymást és egymás kultúráját tisztelve, egymást erősítve és támogatva.

Kiemelte: a legnagyobb ereje a térségnek éppen a sokszínűségében rejlik, amelyhez a most átadott kulturális központ is hozzájárul. Az intézményben ugyanis alkalma lesz a bácskai horvátoknak az évszázadok óta őrzött kultúrájukat gyakorolni, megélni és átadni a jövő generációjának.