Horvátország rejtett kincsei a strandokon túl

Forrás: turizmus.com

 2019. július 09. 14:42

Évről évre rekordot dönt a Horvátországba utazó magyarok száma, az Adria gyönyörű partvidéke és számos szigete vonzza a tenger szerelmeseit. Összegyűjtöttünk egy csokornyi látnivalót azoknak, akik szívesen eltávolodnak a zsúfolt strandoktól, hogy a vidék rejtett kincseit is felfedezzék.

Isztria

Kezdjük a számunkra legkönnyebben elérhető Isztriával. Sokan kedvelik az idillikus Porečet, amelynek csodálatos bazilikája a világörökség része. Központi elhelyezkedésének köszönhetően innen Isztria számos izgalmas helyszíne elérhető.

Groznjan, a bájos művészváros

Fotó: Croatia.hr

Mindenképp megér egy kirándulást a várostól délre fekvő Limski-kanal, azaz a Lim-csatorna: az egyedülálló természeti képződmény a norvég fjordokra hasonlít. A kiszáradt folyó tölcsértorkolatát, ahova benyomult a tengervíz, észak-európai társaihoz való hasonlósága miatt fjordnak is hívják – itt forgatták a Vikingek című filmet is.

A Hvar-szigeti Vrboska egy fjordszerű, mély öböl mellett fekszik

Fotó: Croatia.hr

A Poreč városával szemben fekvő Sveti Nikola szigete szintén kihagyhatatlan, ahova fél óránként indulnak vízi taxik a városból. A sziget sziklás részén, amely a nyílt tengerre néz, mindig találhatunk egy-egy magányos napozóhelyet is.

Sveti Nikola legismertebb strandja az 1895-ben megnyitott Oliva strand, amit szilákból és kövekből egy kerek medencéhez hasonlóan alakítottak ki. Itt áll az Adria egyik legrégibb világítótornya, az 1402-ben épült, 15 méter magas Körtorony is.

KÉPGALÉRIA ITT

Novigrad az Isztria északnyugati részén, a Mirna-folyó torkolatánál fekszik, a kis halászfaluban a félsziget legjobb haléttermeit találjuk. Sokan csak a remek fogások miatt is idelátogatnak, hiszen a város ma már az Isztria egyik kulináris központjának számít.

Aki itt jár, annak a Novigradtól félórányi autózásra lévő, dombtetőn épült bájos művészvárost, Groznjant is érdemes felkeresnie. Szintén bámulatos az épségben megmaradt középkori Motovun, amely az Isztria kellős közepén, a Mirna-folyó völgyében, egy kis domb tetején fekszik. A két város meglátogatását össze is lehet kötni.

Stari Grad egyik legérdekesebb épülete Petar Hektorović reneszánsz költő mesebeli kastélya

Fotó: Croatia.hr

Meleg nyári napokon hűsölésre is nagyon jó a Novigradtól mindössze 9 km-re fekvő Mramornica-barlang, ahol a hőmérséklet állandóan 14 °C, emiatt a cseppkőbarlangot a helyi borok érlelésére is használják.

Aki az érintetlen természet szerelmese, az keresse fel az az Isztria dél-nyugati partjainál, Pulától nem messze fekvő Brijuni Nemzeti Parkot, amely két nagyobb és tizenkét kisebb szigetből álló szigetcsoport.

A szomszédos szárazföldről kirándulóhajókkal ideérkező turistacsoportok dacára, nyugalmas pihenésben lehet részünk a szigeteken, melyeknek nincsenek állandó lakosai.

 

Kalandozások a szigeteken

A közelsége miatt a magyar utazók körében roppant népszerű Krk szigetén találjuk Dobrinjt: a kis hegyi település a sziget északi felén, Malinska és Silo között fekszik félúton.

Maga a település is hangulatos, de nevezetessége a KonobaZora, ahol házi készítésű krki ételeket lehet kóstolni: a szokásos hal- és rákkínálat mellett többek között hagyományos helyi tészta (surlice), polenta, kiváló juhsajt vagy bárány-zgvacet (pörköltszerű ragu) is szerepel az étlapon.

A dalmáciai Brac Horvátország egyik legnagyobb és legnépesebb szigete, amit a szőlők és olajfák szigeteként is emlegetnek. Brac híres az ókor óta fejtett fehér mészkövéről is, amit a washingtoni Fehér Ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri katedrális és több velencei palota építéséhez is használtak.

Itt emelkedik a 778 méteres Vidova Gora, az Adriai-tenger szigetvilágának legmagasabb csúcsa, ahonnan tiszta időben az összes dalmát szigetet látni. Ha felmászunk rá, megcsodálhatjuk a Bol település közelében fekvő, kristálytiszta vizű ZlatniRat (Aranyszarv) partszakaszt, a tengerbe benyúló híres földnyelv a hullámzás és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját.

A falu keleti szélén, egy kis félszigeten áll az 1475-ben alapított dominikánus kolostor, ahol különleges botanikus kertet és múzeumot látogathatunk meg. Bol és Milna között fekszik a szenzációs Pustinja Blaca kolostor, mely egymáshoz kapcsolódó sziklák, barlangok összessége, egykor a remete szerzetesek lakóhelye volt.

A valaha elszigetelt, titokzatos épületben ma az egykori szerzetesek mindennapi életébe betekintést nyújtó múzeum működik.

Pakleni egyik fő attrakciója a homokos strandjáról nevezetes Palmizana-öböl

Fotó: Croatia.hr

Aki először jár Hvar szigetén, meglepődhet, hogy Dalmácia többi szigetével ellentétben Hvar jelentős részét erdő borítja. Azoknak, akik szívesen elkerülik a tömegeket, itt érdemes kisebb településeket választaniuk a nyaraláshoz. A sziget északi, Bracra néző partján fekszik Stari Grad.

A város egyik legérdekesebb épülete Petar Hektorović reneszánsz költő mesebeli kastélya. Az eredetileg 13. századi palotát Hektorović átépíttette, és kiegészíttette egy belső halastóval, amely egy csatornán keresztül közvetlen összeköttetésben áll a tengerrel.

Szintén a szigetnek ezen az oldalán található Vrboska, a csendes kisváros egy fjordszerű, mély öböl mellett fekszik. A barokk Szent Lőrinc plébániatemplom főoltára egyes vélemények szerint Tiziano alkotása, mások úgy vélik, Paolo Veronese műhelyéből került ki.

A borok kedvelőinek Hvar egy kis autós kalandtúrát is kínál: Stari Gradból indulva egy csak egyirányú forgalomra alkalmas, sötét alagúton át lehet átjutni a sziget déli oldalára, ahol a meredek hegyoldalakat plavac mali ültetvények borítják.

Az alagút után jobbra kanyarodva Zaraće település után az út, a szőlők között egyenesen az egyik legrégebbi plavac-termelő borászatához visz, ahol meg is lehet kóstolni Dalmácia egyik legjobb vörösborát.

Aki pedig egy nem mindennapi élményre vágyik, az hajózzon el a Hvar város előtt sorjázó Pakleni szigetcsoporthoz, melynek egyik fő attrakciója a homokos strandjáról nevezetes Palmizana-öböl.