Horvátországban nyitnak az éttermek belső terei, könnyítik a kiskorúak beutazását

Forrás: MTI

 2021. május 26. 14:16

Péntektől további enyhítések lépnek életbe Horvátországban. A korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, az éttermek számára a beltéri kiszolgálást, és a határátlépésen is könnyítenek a kiskorúak számára.

Mindezt Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője jelentette be a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

A száz fős létszámkorlátozás alól két kivétel van: a temetésekre nem vonatkozik többé létszámhatár, az esküvőket pedig 120 főig lehet megrendezni, azzal a feltétellel, hogy a résztvevőknek rendelkezniük kell védettségi igazolással.

Engedélyezik ezen kívül zárt térben a sportolást, kivéve az iskolákban. Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.
Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltétételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csak italt szolgálnak fel, továbbra is csak teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket.
Az üzletek és a vendéglátóhelyek a korábbi 22 óra helyett 23 óráig tarthatnak nyitva.

horvatorszag_123rf

Péntektől a gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nem kell teszt, ez a korhatár korábban hét év volt.

Fotó: 123rf.com

A kulturális összejöveteleken, kiállításokon, koncerteken, valamint a vallási szertartásokon a korábbi hét négyzetméter helyett négy négyzetéteren tartózkodhat egy ember.

Zágráb enyhített a határátlépési feltételeken is a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nem kell teszt, ez a korhatár korábban hét év volt.
Az elmúlt napon 538 új fertőzöttet azonosítottak, kórházban 1031 beteget ápolnak. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 197 164-en kaptak védőoltást, közülük 411 127-nek már a második adag vakcinát is beadták.

A horvát beutazási szabályokról korábban itt írtunk.