Horvátországban enyhítenek, Szlovéniában szigorítanak az ünnepi időszakban

Forrás: MTI

 2021. december 22. 16:52

Horvátországban enyhítéseket, Szlovéniában további szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt az ünnepi időszakban - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az országban enyhült a járvány terjedése, és mindössze nyolc esetben mutatták ki eddig a koronavírus új, omikron nevű változatát, ezért engedélyezik a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását szenteste és szilveszter éjszaka. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva - mondta, és egyben felszólított a járványügyi előírások betartására.

A legtöbb városban szabadtéri szilveszteri programok is lesznek. A hatályos járványügyi intézkedések szerint 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csakis akkor szabad rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek védettségi igazolással. Nyitott térben ez a létszámhatár száz fő, de a helyi válságstábok - ha úgy ítélik meg - engedélyezhetik a nagyobb összejöveteleket.

Horvátországban a szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva

Fotó: 123rf.com

A szomszédos Szlovéniában ezzel szemben újabb szigorításokat vezetnek be az ünnepi időszakban. A ljubljanai kormány csütörtökön dönt arról, pontosan milyen intézkedések lesznek hatályban.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerdán azt mondta: nagy valószínűséggel betiltják a szabadtéri szilveszteri mulatságokat és korlátozzák a különböző rendezvényeken résztvevők létszámát is. Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter ugyanakkor bejelentette: Várhatóan engedélyezik a vendéglátóhelyek számára az éjfél utáni nyitvatartást szilveszter estéről újévre virradóra, azzal a feltétellel, hogy az oltott és a fertőzésből felgyógyult vendégeknek is rendelkezniük kell majd negatív vírusteszttel, amely nem lehet régebbi 24 óránál.
Az országban csökken a napi új fertőzöttek száma, szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.