Horvátországban újabb szigorítás, Zágrábban tömeges tesztelés jön

Forrás: MTI

 2020. november 20. 16:49

Horvátország szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptet életbe, csökkenti a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárja az éjszakai szórakozóhelyeket

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint 25 főre csökkentik 50 helyett a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

A tárcavezető kiemelte: az intézkedéseket országos szinten vezetik be, ugyanakkor több megyében – ahol a fertőzöttek száma drasztikusan nőtt az elmúlt napokban és hetekben – szigorúbb korlátozások bevezetését kérték a helyi válságstábok. Ezért például az észak-horvátországi Varasd megyében péntektől ideiglenesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltanak minden kulturális és sporteseményt.

Eközben a zágrábi válságstáb bejelentette: hétfőtől tömeges koronavírus-tesztelésbe kezdenek. A nagyjából 800 000 lakosú horvát fővárosban négy fázisban tesztelik a lakosságot. Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

Zágráb egész lakosságát letesztelik

Fotó: 123rf.com

Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az idős- és a szociális otthonok lakóin végeznek gyors, antitest tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a fertőzés hatására a szervezet által termelt antitesteket.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2958 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 96 837-et. Az elmúlt napon 57 ember halt bele a betegségbe, ami újabb rekordot jelent, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1257-re emelkedett.