Horvátországban korlátozzák a nyilvános összejöveteleket

Forrás: MTI

 2021. november 05. 17:48

Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és kiterjesztik az uniós digitális Covid-igazolványok használatát – jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: szombattól nyilvános, 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor lehet rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező lesz a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is. Nyitott térben ezt a létszámhatárt száz főben határozták meg.

Zágráb a járványhelyzet miatt korlátozza az oltatlanak jogait

Fotó: 123rf.com

Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a mozik kivételével, ha a filmvetítés 23 órakor kezdődött, valamint az esküvők, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor kell befejeződniük.

A sporteseményeken zárt térben csak Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni.
November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint azokra az intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.Az elmúlt 24 órában 6932 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A vírus okozta Covid-19 betegségben 36-an haltak meg. Kórházban 1711 beteget ápolnak, közülük 231-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig a felnőtt lakosság 56 százaléka már az az oltás második adagját is felvette.