Hősök neje

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 29. 19:31

A Hősök tere szobrai minden magyar emberben élő kép, ráadásul a turisták kedvelt szelfi helyszíne. A magyarok együtt élnek a Hősök tere képével és fel sem merül bennük, hogy hol vannak a hősök nejei?
Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, tartja a mondás. Ki volt Gizella királyné, Laszkarisz Mária, vagy Prodjebrád Katalin? Ismerősek lehetnek történelem órákról, de mégis bizonytalan emlékek. Pedig legmeghatározóbb királyainknak voltak feleségeik, országunk királynői, akik bár fontos szerepet töltöttek be, mégis alul reprezentált résztvevői a történelmünknek.

Egyedül Mária Terézia vívta ki magának a megtiszteltetést, hogy az utókort is emlékeztesse tetteire. Persze volt, aki fiatalon elhunyt, és volt, aki a történelemi feljegyzések pontatlansága miatt veszett homályba.

A nőket ábrázoló szobrokat az egész országban kutatni kell. Köztereinken szobraik a szépséget és az erotikát képviselik, vagy esetleg szentként találkozunk velük. A sikeres pályafutás, királyok feleségeiként, társként, anyaként nem elegek hogy beleférjenek a vizuális világunkba? A női alkotókból álló Lilith Öröksége művészeti csoport tagjaiban szimbolikusan és általánosan is felvetődnek ez kérdések.

A művészeti csoport kiállítása beemeli hőseink feleségeit a patriarchális kultúrtörténetbe. Sajátos emlékművet állítva ezzel.

A Lilith Öröksége művészeti csoport kiállítása beemeli hőseink feleségeit a patriarchális kultúrtörténetbe

 

A kiállítás a LATARKA – Kortárs Művészeti Galériában látható (1061 Budapest, Andrássy út 32., Lengyel Intézet) augusztus. 31. és szeptember 28. között.

Bővebb infó ITT