Hotelekben különíthetik el a fertőzötteket Hongkongban

Forrás: MTI

 2022. február 10. 08:58

Szállodákban különíthetik el a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket Hongkongban, ha betelnek a közegészségügyi intézmények a várost sújtó újabb járványhullám közepette.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában azt írja, hogy az otthoni elkülönítést a legvégső megoldásnak tartogatják arra az esetre, ha minden más lehetőséget kimerítettek.

A mintegy 7,5 milliós városban szerdán 1161 új Covid-19-es esetet jelentettek. Hongkongban ezzel elsőként fordult elő, hogy ezer fölé emelkedett a napi új esetek száma.

Hongkongban az esetszámok növekedésére számítanak

Fotó: Patricia LazaroPexels oldaláról

Az SCMP egyik forrása szerint a helyi egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy az esetszám a következő napokban akár napi kétezer fölé is emelkedhet, jelentős nyomás alá helyezve az egészségügyi ellátórendszert.

Szerdáig a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak mintegy 90 százaléka - 1990 ágy - telt be. Csaknem kétszáz tünetmentes fertőzöttet helyeztek el továbbá egy - korábban a fertőzöttek kontaktjainak fenntartott - 3500 férőhelyes karanténtáborban.

David Hui, a hongkongi kormányzat járványügyi tanácsadója a szállodai elkülönítés mellett foglalt állást a tünetmentes fertőzöttek esetében, rámutatva, hogy a hongkongi otthonok jellemzően kisméretűek, és sok esetben nincsenek elkülönítésre használható helyiségek, vagy önálló mosdó, a fertőzés kockázata így jelentős a háztartáson osztozók számára.

Az SCMP adatai szerint Hongkongban eddig csaknem 5,5 millióan vették fel a koronavírus elleni védőoltás első adagját, 4,9 millióan a másodikat és 1,1 millióan a harmadikat.