HuGo-val Amerikában, az „56-os úton”

Forrás: turizmus.com

 2021. október 19. 17:24

Egyre szaporodnak a magyar vonatkozású Amerikában lévő helyek, történelmi, kulturális, gasztronómiai nyomok, melyeket a Hello HuGo Applikáció gyűjt össze.

Mára több mint 1000 regisztrált felhasználó alkalmazza, eddig túl van az 5000 letöltésen és immár közel 1000 magyar vonatkozású pont található a térképen.

„Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékét immár 65 éve őrizzük” – mondja Smith Lacey Anna, a Hungary Foundation vezetője, hozzátéve, hogy a szovjet elnyomás elleni békés tüntetésnek induló, fegyveres összecsapásban végződő eseménysorozat a 20. századi magyar történelem egyik legjelentősebb eleme.

A forradalom leverése után mintegy 200 000 magyar hagyta el az országot, köztük 35 000 ember az Amerikai Egyesült Államokba érkezett. Az 56-osok közül sokan új életet kezdtek itt, és jelentős hatást gyakoroltak helyi közösségeikre.

A denveri Hungarian Freedom Park

Fotó: Tóth Gergely

Az Amerikában fellelhető magyar vonatkozású helyeket összegyűjtő HuGo applikáción ezernyi magyar „pont” közül számos utal az 56-os forradalomra, ilyen például a Livermore-i 56-os emlékmű, E. György Hollosy „Aspiration for Liberty” (Törekvés a szabadságra) című alkotása. Az Aspiration of Liberty három alakján keresztül a forradalom tragédiáját és a szabadság reményét jeleníti meg.

Coloradói magyarok avatták fel 1966 október 23-án az első amerikai emlékhelyet, mely a 56-os Magyar hősök előtt tiszteleg. Ez a denveri „Hungarian Freedom Park”.

Az ötvenhatos szabadságharcosok szobra a Passaici Veterán Emlékpark szívében

Fotó: Tóth Gergely

Szintén a magyar forradalomra emlékszik a Passaici Veterán Emlékpark szívében található az ötvenhatos szabadságharcosok szobra, a Fairfield Independence Hallnál található emléktábla vagy az 56-os emlékmű Los Angelesben, a Mindszenty téren, a Mac Arthur Parkban.

„A HuGo-val meg is látogathatjuk ezeket. Az ingyenes iOS app segítségével könnyen felkutathatók a forradalomnak emléket állító helyek Amerika-szerte. Ha a valóságban nehéz is lenne mindet meglátogatni, a HuGo-val mi sem könnyebb” – mondja az alapítvány vezetője.

App Store link

Facebook link