Hungarikum piknik a Szépasszonyvölgyben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 25. 09:52

Az Egri Tavaszi Fesztivál keretében különleges eseményre, Hungarikum Piknikre várják az érdeklődőket március 30-án és 31-én a Szépasszonyvölgyben.

Hazánk gasztronómiai hungarikumai ezúttal egy közös fesztiválon vesznek részt, melyeket megismerhetnek az ország különböző részeiből érkező vendégek a hevesi megyeszékhely bornegyedében. Nemcsak nemes italok és ételek, hanem koncertek, népművészeti és gyermekprogramok is várják a látogatókat. A program szerint március 30-án hungarikum kirándulást rendeznek, amikor gasztronómiai különlegességeket kóstolhatnak az ínyenc falatokat kedvelők. A leghíresebbeket, mint a karcagi birkapörköltet, a bajai halászlét, a szürke marha gulyást, a csabai kolbászt, a szegedi paprikás csülkös bablevest, a ludaskását, a Gundel palacsintát, a kürtős kalácsot ezen a két napon együtt találhatják meg az érdeklődők.

Ételek, italok, koncertek, népművészeti és gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Szépasszönyvölgyben

Fotó: Mentusz Károly

Mindezek mellett a Helyi Ízek Utcájában az Eger környéki különlegességek közül szomolyai fekete cseresznyés rétest, felsőtárkányi sós-túrós rétest, borsodnádasdi molnárkalácsot, átányi puhit, botratekercs levest, lagzis zsíros kását, szarvaskői csipkelekvárt, egri kézműves sajtokat és akácmézes csemegéket is fogyaszthatnak majd az érkezők. A szervezők bikavér túrát és játékokat is terveznek a bornegyed pincéiben, valamint két étteremben. Az érdeklődők kóstolóját pedig a gólyalábasok és óriás bábosok is igyekeznek még hangulatosabbá tenni. Lehet majd íjászkodni az Egri Vitézlő Oskola tagjainak közreműködésével. Este pedig Hungarikum piknik after bulit tartanak az Ostoros Borbárban. A piknik második - záró - napján finom falatokat, játékokat és látványosságokat kínálnak a vendégeknek, a gyerekeknek pedig bábszínházi előadással kedveskednek. A völgyben található Márai Központba látogatók kiállítást tekinthetnek meg, amelyen bemutatkozik a Fejér Megyei Hungarikum Játékpark és Mintakincstár.

A bor és a mámor istenének, Bacchusnak szobrot is emeltek

Fotó: Mentusz Károly

A rendezők a piknik programok egyik különlegességének szánják a hungarikumokhoz tartozó Bükki Kőkultúra megismerésére ajánlott túrát is. Ezen az Egerhez közeli kaptárkövekkel ismerkedhetnek meg a gyalogolni vágyók. A túrát március 30-án reggel 9 óra 30-kor indítják szakvezetéssel, a Márai központból. A résztvevők láthatják majd a Cakó-tető kaptárköveit, a tufába vájt pásztorszállást, a szürke marha tenyészetet és a kőhodályt is.