Hűsítő kultúra Székesfehérvár Panoráma buszán

Forrás: turizmus.com

 2018. július 24. 10:54

Legyen akár egyesület, közösség, baráti társaság, munkahely, óvoda vagy iskola, Székesfehérvár új, kabrió Panoráma buszával a kirándulás egyedi és különleges élmény.

Így gondolta ezt a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület is, melynek tagjai csütörtökön délután, évadjuk zárásaként választották ezt a kirándulási formát. Jó ötlet volt összekapcsolni a székesfehérvári Tourinform-iroda egyik legkedveltebb, „Frissítő kultúra” névre keresztelt programjával, amely – nem véletlenül – a velük tartó idegenvezető, Kulcsárné Németh Mariann kedvence is.

Először a Miska huszár szobornál – amely 70 tonnájával és 12 és fél méteres magasságával Fejér megye legnagyobb szobra – állt meg a busz. Szó szerint óriási élmény, fotózkodni érdemes itt, amelyre lehetőség is volt a kiránduláson. Innen a kápolnásnyéki Dabasi–Halász-kastélyhoz vették az irányt. Mariann itt izgalmas történeteket mesélt a kastélyt birtokló család életéből: az aradi vértanúk egyik tábornokának a lánya is itt volt feleség. Anna 2 éves volt, amikor az édesapját kivégezték, így nem sok emléke maradt róla. A kastély tulajdonosához – aki már egyszer elvált – ő maga is elvált asszonyként ment férjhez, ám ez a frigy szerencsésnek bizonyult, hiszen életük végéig együtt maradtak, csodás éveket töltve a kastélyban. Életükről fotók és emléktárgyak mesélnek a páratlan szépségű kastélyban, ahol egyébként rendszeresen színvonalas időszakos kiállítások is várják a látogatókat.

Székesfehérvár új, kabrió Panoráma buszával a kirándulás egyedi és különleges élmény

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

Így volt ez most is, sőt, hogy a program „frissítő” része is érvényesüljön, a kastély félköríves teraszán kellemes italokat szolgáltak fel a kirándulás résztvevőinek.

S ha már jól magunkba szívtuk a kultúrát, kikapcsolódásképp velencei hajókirándulás következett. Nem maradt ki a Vörösmarty Mihály Emlékház sem, amely az író életének fontos helyszíne volt, egyéves korától. Három szoba a vele kapcsolatos emlékekről szól, végigsétálva közelebb kerülhetünk irodalmunk e fontos alakjához: az első teremben például a Vörösmarty-családfa látható, a második szoba az úgynevezett „hölgyszoba”, amelyben zongora, eredeti emléktárgyak kaptak helyet, a harmadik pedig a „férfiszoba”, ahol kártyaasztal, bordalok piszkozata mesél az író és családja életéről. A legmélyrehatóbb élmény pedig az a gép, amelyet bekapcsolva csodás Vörösmarty-verseket hallgathatunk híres színészeink tolmácsolásában.

Az egyesület résztvevői a megye egyik legnagyobb látványosságánál, a velencei kilátónál fejezték be a kirándulást, amely, akárhogy is nézzük: pont az i-n vagy hab a tortán. Csodás élmény, kihagyhatatlan program!

(X)