Hűsölőparkot hoznak létre Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 12. 15:15

A hideg idő ellenére az osztrák főváros már a jövő nyári hőségre és a hőszigetjelenség ellensúlyozására készül.

A 6. kerületben található Esterházy-parkban alakítják ki Bécs első hűsölőparkját (Cooling-park) párakapukkal, szökőkutakkal és sok-sok zölddel.

Teljesen átalakítják és a felfrissülés szolgálatába állítják a bécsi Esterházy-park elülső, 10 600 négyzetméteres részét.

Az osztrák főváros első hűsölőparkjának a középpontja egy 30 négyzetméteres kör alakú, árnyékos, növényekkel dúsan beültetett hűsölőpont, ahol különböző magasságú és átmérőjű párakapuk és szökőkút járul hozzá a kellemesebb klímához.

Bécs első hűsölőparkjának látványterve

Fotó: Carla Lo

Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően itt akár 6 fokkal hűvösebb lehet, mint a környéken.

A hűsítő víz mellett a „Cooling-park” másik kulcsfontosságú eleme a növényzet.

A beton- és aszfaltborítású felületek csökkentésével növelik a fűvel, bokrokkal és fákkal beültetett területek arányát. A hűvös, árnyékos részen padok kígyóznak végig, amelyeken akár egy egész iskolaosztálynak elegendő hely van.

Bécs első hűsölőparkját két éven át tudományosan is tanulmányozzák: értékelik, tovább finomítják a hűsítő intézkedéseket, és folyamatos lesz a tapasztalatcsere a kutatói szint és a gyakorlati megvalósítás között.

De nem ez az egyetlen projekt, amellyel Bécs a klímaváltozás miatt egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámok, valamint a hőszigetjelenség ellen küzd.

A hűsítő víz mellett a „Cooling-park” másik kulcsfontosságú eleme a növényzet

Fotó: Carla Lo

2020-ban városszerte összesen 137 000 négyzetméternyi parkot és zöldterületet újítanak meg illetve hoznak létre.

A kicsi és közepes parkprojektekre és a városfejlesztési területeken létrehozandó új parkokra jövőre 9,3 millió eurót fordítanak. Az elkövetkező évben a város a kerületek zöldítési és hűsítési projektjeihez összesen 2,3 millió euróval járul hozzá.

80 százalékos költségátvállalással támogatja az utcai zöldhomlokzatok, vizes játékok, szökőkutak és párakapuk, párakapuval bővíthető mobil ivókutak telepítését a kerületekben, nagyméretű városi fák ültetését, fák alatti víztárolók, pergolák és egyéb növényekkel kombinált árnyékolók létesítését, valamint a zöldterületek növelését az aszfalttal és térkővel burkolt felületek rovására.

Kapcsolódó cikkek