Húsvéti kultúrsokk Andalúziában: csuklyások, ereklyehordók és rezesbanda

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. április 19. 12:22

A húsvéthoz kapcsolódó vallási tradíciók és népszokások eltérőek, ekkora különbségre azonban cikkünk szerzője sem számított. H. Horváth Orsolya európai lakóautós körútja során botlott bele az „őrült spanyol" hagyományokba a szent héten.

Nem gondoltuk volna, hogy érhet minket igazi kultúrsokk Európán belül, amíg szembe nem jött velünk a Semana Santa plakátja. Malaga főutcáján óriásplakátokon hirdettek cukorsüveg alakú, csúcsos csuklyás alakokat. Erről a képről nekünk az inkvizíció és az üldöztetés ugrott be elsőre. Ekkor még nem sejtettük, hogy ez nem egy történelmi megemlékezés, hanem napjaink valósága.

Egész szent héten, virágvasárnaptól húsvétvasárnapig, szinte minden településen megrendezik az oda kötődő keresztény testvériségek körmenetét. Több száz csuklyás, jelmezes résztvevővel, hatalmas keresztekkel, tömjénes füstölőkkel, gyertyákkal, 2-3 méter hosszan fölénk magasodó, díszes ereklyehordó emelvényekkel, vezeklőkkel és fúvószenekarral. De ne gondoljuk, hogy áhítatos, Krisztust gyászoló, siránkozó hangulatban történik mindez.

A Semana Santa ünnep pillanatai Cadizból

Fotó: H. Horváth Orsolya

Ahogy a spanyol mentalitás megköveteli, mindenütt hatalmas népünnepély kerekedik a körmenetből. Rengetegen segítik a kosztümös felvonulókat a felkészülésben, kísérik a csapatokat és az utcákra már délután kitelepülnek a családok – dédmamától a csecsemőkig mindenki –, hogy biztassák a körmenet résztvevőit, tapsoljanak, éljenezzenek és megcsodálják Jézus és Szűz Mária embernagyságú, felöltöztetett, felvirágoztatott szobrait, ahogyan a menet körbe viszi őket a belvárosban éjjel 11 óráig.

Ünnepi menet Tarifában

Fotó: H. Horváth Orsolya

Az esemény alkalmából szinte leáll az élet a templomok körül. Korábban zárnak a boltok, forgalomelterelések és korlátozások biztosítják a teret a programhoz. A városok apraja nagyja részt vesz a Semana Santán, és a turistákat is mágnesként vonzza a számukra szokatlan, első pillanatban hátborzongató, aztán pedig a fesztiválhangulattal és díszességével magával ragadó kavalkád.

*

A szerző desztinációs turisztikai és marketing szakemberként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on.