Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál Esztergomban

Forrás: turizmus.com

 2015. április 02. 18:47

A tavalyi sikerre való tekintettel az idén is megrendezésre kerül Esztergom önkormányzatának támogatásával a Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál.

A Bazilikában nagyheti szertartások, a Prímás Pince mellett pedig húsvéti sokadalom várja 2015. április 4. és 6. között a vendégeket.

A keresztény hagyományok mellett, a húsvéti népszokások is megelevenednek a rendezvény 3 napja alatt, melyhez interaktív kézműves programok és tematikus gyermekprogramok is csatlakoznak a hosszú hétvégén.

Húsvéttal véget ér a nagyböjt és egyben a hústól való tartózkodás.  Erre utal az ünnep magyar neve és erre utal a fesztivál nagyszínpadán vasárnap 14:00-kor kezdődő sonkaszentelés és sonkaszegés.  A húsvéti ételek, a sonka, a kalács, a torma, a tojás füles kosarakban történő húsvétvasárnapi megszentelése régi népi hagyomány, amely Jézus csodálatos kenyérszaporítására és az utolsó vacsorára utal.

Húsvéttal a nagyböjtöt jellemző elmélyülés és lemondás időszaka után a feltámadás, a tavasz és az élet öröm ünneplése kerül előtérbe.  A nagyszínpadon számos hazai és külföldi sztárvendég gondoskodik arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan mindenki megtalálhassa a kedvére valót.

Szombaton Dani bohóc, a Triász, Török Ádám, Neoton és Abaházi Csaba lép színpadra.

Vasárnap Pulzus gyermek műsor, a Twinnerek (Ikrek), a Nyughatatlan, a Maszkura és Tücsökraj, valamint a Balkán Fanatik szórakoztatja majd a közönséget.

Húsvét hétfőn a Rockforse gyerek zenekar, a jó Laci betyár, Bódi Csabi, Monita, Varga Viktor és Péter Sramek, valamint a ZENEkar zárja a rendezvény utolsó napját.

A Prímás Pincében bebarangolhatja a Kárpát-medence borvidékeit, s száznál is több bort kóstolhat. Vasárnap és hétfőn ünnepi büféebéddel és szakképzett óvónővel várják a családokat.

A Gasztro utcában nagyszerű séfek, különleges ételek, a kézműves sétányon tradicionális népi iparművészek, a gyermekszigeten és a rendezvény egész területén pedig interaktív programok várják az ide látogató közönséget.

A rendezvény ingyenesen látogatható.