Húsvéti utazási tippek Palócföldön

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 15:35

A Nógrád megyei Hollókő, Ipolytarnóc és Szentkút különleges programokkal várja az érdeklődőket húsvét előtt és alatt.

Palócföldre egész évben érdemes ellátogatni, de a húsvéti ünnepek kifejezetten különleges lehetőségeket, programokat kínálnak Nógrád megyében. Budapesttől mindössze egy órányira található Hollókő, Ipolytarnóc és Szentkút is, ahol húsvéti fesztivállal, geológiai túrákkal és lelkigyakorlattal várják a kirándulókat.

 

Húsvéti fesztivál, vödrös locsolkodás Hollókőn

A húsvét fővárosába, Hollókőre nemcsak a hagyományos locsolkodás miatt érdemes ellátogatni, hanem a gazdag folklórprogram, a palóc gasztronómia, a koncertek, valamint a családi és gyerekprogramok miatt is. Ráadásul a falut éppen 35 éve választotta az UNESCO a világörökség részének, emiatt a húsvéti fesztivál még több alkalmat kínál az ünneplésre április 15 és 18. között. Ahogy közeledik az ünnep, a lányok már kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk pedig ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvéthétfőn az övék legyen a legpontosabb célzóeszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik. Igen, itt még mindig vödörrel locsolnak.

Bővebb információ: https://www.husvetifesztival.com/

Hollókőn négy napig tart a húsvéti fesztivál

Fotó: Posisitve Adamsky

Tematikus túrák, előadások az ősmaradványoknál

A négynapos húsvéti ünnepre összetett programkavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Április 15-én a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágra kitekintéssel nyitja meg eseménysorozatát a magyar „Miocén Park”.

Április 16-án tematikus túra indul a geológiai tanösvényen, majd másnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre emlékeznek, palóc húsvéti ételek kíséretében. Végül pedig, az ünnep utolsó napján egy Húsvéti Miocén túrán lehet részt venni.

Bővebb információ: https://www.osmaradvanyok.hu/hu/program-reszletek/husveti-programok-az-osmaradvanyoknal

 

Szentkúton lelkigyakorlat segíti az ünnepi ráhangolódást

Magyarország egyik legismertebb, csodatételeiről híres zarándokhelyén, Mátraverebély-Szentkúton elcsendesedésre és a húsvét mélyebb megélésére ad lehetőséget a ferencesek által szervezett lelkigyakorlat április 14 és 17. között, amely a húsvéti szent három nap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiáját kíséri. A részvétel bentlakásos formában is lehetséges. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences atya kommentárjai segítik.

Bővebb információ: https://szentkut.hu/hirek/hireink/husvet-2022