Húszéves az egri Végvári Vigasságok - augusztus 14-16.

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 10. 13:29

2015-ben huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt Ostrom is árja a látogatókat.

A vigasságok programjai egymást követik délelőtt tíztől egészen sötétedésig. A gyermekekhez szól a történelmi játszóházak és műhelyek felhívása, ahol népi játékokkal, kézművesfoglalkozásokkal és stratégiai küldetések teljesítésével várják a kicsiket. A múltat keleti mesemondók, régi hangszerek és sok-sok korhű vitéz segítségével elevenítik fel.

A Végvári Vigasságok várva várt mozzanata vélhetően idén is az Ostrom lesz, mely az ország különböző pontjaiból érkező hagyományőrző csapatoknak köszönhetően valósul meg. Lesz tüzérségi bemutató, csata, viadal és győzelem.

A kalandok mellett a szakmai tapasztalatokra vágyókról sem feledkeztek meg a programszervezők. Idén nemcsak a kiállítások köre, hanem a tárlatvezetések sokszínűsége is nőt, melynek során az Egri Vár történetét, korabeli fegyvereket, hagyományos lakodalmi süteményeket ismertetnek meg. A Gárdonyi-ház kapuján belépők közelebb kerülnek Eger nagy írójához, miközben a Börtökiállításban arra is fény derül, hogy boszorkányok igenis léteztek.

És ha még mindez nem lenne elég, akkor jönnek a kísérőprogramok: állatsimogató, póni lovaglás, „Várles" és kincskeresés. A várlátogatók továbbra is részt vehetnek az Egri Csillagok túrán, ahol a regényből jól ismert helyszíneket járják végig. A gasztronómiai élményekről a különböző korok konyháit felidéző látványkonyha és finom magyar borok gondoskodnak.

Az évforduló pedig mit sem érne szülinapi torta, tűzijáték és az elmúlt éveket megidéző fotókiállítás nélkül.