Húszezren zarándokolhatnak a békéért augusztus 13-án

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 08. 09:51

1Úton nemzetközi zarándoknap lesz a békéért augusztus 13-án, melynek keretében öt országban zarándokol majd mintegy húszezer ember. A rendezvény célja, hogy az ima segítsen békét teremteni Európában – közölték a szervezők.

A Közép- és Kelet-Európát egybeölelő Máriaútat minden évben rengeteg zarándok járja be, hogy megoldást találjon élete problémás ügyeire, vagy szimplán kiszakadjon a hétköznapokból. A csatlakozók száma fokozatosan növekszik, nem véletlenül: egyre többeket mozgat meg a közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás.

Már kilencéves hagyomány, hogy Nagyboldogasszony ünnepe környékén, idén augusztus 13-án, ezrek indulnak el az 1Úton rendezvény keretében. A zarándoklaton mindig valami nagy témáért ajánlják fel a résztvevők fáradságukat és imádságukat. Az idei zarándoknap középpontjában a béke áll.Öt országban, a Máriaút mintegy 150 szakaszán indul egynapos gyalogos zarándoklat a békéért, amelyre idén közel húszezer embert várnak.

zarandoklat

Már kilencéves hagyomány, hogy Nagyboldogasszony ünnepe környékén ezrek indulnak el az 1Úton rendezvény keretében.

Fotó: 1Úton

A szomszédban elhúzódó ukrajnai háború káros, nyomasztó hatását mindannyian érezzük. "Hogy a békét akár a közös imádság is elhozhatja, arra több történelmi példa is akad – mondja Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. – Ausztriát például az oroszok ugyanúgy elfoglalták 1945-ben, mint Magyarországot. Ekkor az osztrák nép imahadjáratot indított, hogy szabadok legyenek. Csodák csodája, az orosz csapatok 1955-ben kivonultak, és Ausztria örök semlegességet fogadott" – meséli.

Vagy egy másik példa: 1858-ban Scitovszky János bíboros, esztergom-budapesti érsek Pozsonyból harmincezer zarándokkal indult imádkozva Mariazellbe, hogy megszűnjön az osztrák elnyomás, és békesség legyen. A hatalom félt, de az osztrák nép lelkesen, szeretettel fogadta a zarándokokat. Rövid idő múlva aztán enyhült az elnyomás, és 1867-ben a kiegyezéssel létrejött a Monarchia, ami mindkét népnek nagy felvirágzást hozott egy ideig.Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap egyik célja megmutatni, hogy itthon is lehet zarándokolni, mély tartalommal töltve meg a természetben eltöltött időt. A zarándoklathoz szinte bárhol, bármikor lehet csatlakozni. Az útvonalról és a jelentkezés módjáról az 1Úton honlapja nyújt további információt.