Huszonöt év után megduplázzák a belépődíjat a különleges élővilágú szigeten

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 12:37

A Galápagos-szigetekre látogató turistáknak az idei évtől kétszeres belépési díjat kell fizetniük, mivel a növekvő látogatószám nagy nyomást gyakorol az ökológiailag érzékeny célpontra.

Az ecuadori turisztikai minisztérium bejelentette, hogy augusztus 1-jétől 100-ról 200 dollárra emelkedik a belépési díj a szigetre, ami az első áremelés 1998 óta. Azoknak, akik a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi blokk valamelyik országából érkeznek, például Argentínából, Brazíliából vagy Peruból, száz dollárt kell majd fizetniük az eddigi 50 dollár helyett. A két év alatti gyermekeknek ingyenes lesz a belépés állampolgárságtól függetlenül.

"A Galápagos-szigetek nemcsak nemzeti kincs, hanem globális érték is. Közös felelősségünk, hogy megvédjük és megőrizzük ezt a páratlan ökoszisztémát a jövő generációi számára" – mondta Niels Olsen, Ecuador idegenforgalmi miniszere. Hozzátette, a befolyt összeget a szigetcsoport élővilágának megőrzésére fordítják.

A Galápagos-szigeteket "élő múzeumnak" is nevezik különleges élővilága miatt

Fotó: 123rf.com

 

Az UNESCO világörökség részét képező, több mint kétszáz szigetből, szigetecskéből és sziklából álló Galápagos-szigetek számos ritka, veszélyeztetett állatnak és növénynek ad otthont. Míg a 4 lakott sziget népessége összesen körülbelül 30 ezer, addig évente mintegy 170 ezer turista látogat el a szigetcsoportra. A látogatószám évről évre növekszik, ami megterheli a hulladékgazdálkodási rendszereket, illetve növeli a sziget élővilágára veszélyes fajok bejutásának kockázatát – írja a CNN.