Szedd magad a levendulát Tihanyban!

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 16. 12:45 / Utoljára frissítve: 2022. június 17. 15:01

Tihanyban is beérett az egyik legkedveltebb, legsokoldalúbb felhasználásra alkalmas hazai dísznövény, az élénk színű levendula. Szálljunk ki a kocsiból a 7117-es út gödrösi elágazójánál, húzzunk edzőcipőt, és csatlakozzunk a virágaratókhoz!

 

Június 17. és július 3. között a virágzástól függően reggel 9-től este 7-ig csodálkozhatunk rá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) oltalma alatt álló tihanyi levendulamezőre „Jöjjön el Ön is, szedje tele a helyszínen vásárolt aratótáskát, és vigye haza a virágokat meg az élményt” – így hívogat honlapján a BFNP.

A sűrűn termő növény egyebek mellett fűszerek, illóolajok, különböző kozmetikumok alapanyagaként keresett, de valójában csokorba szedve nyújt más virághoz nem hasonlítható illatot.

Kivirágzott a levendulamező Tihany közelében

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Levendula Szedd Magad programba természetesen beletartozik Tihany egyik büszkesége, a modern és barátságos Levendula Ház meglátogatása, ahol a kíváncsiak a növény termesztésével is megismerkedhetnek a látogatók.

Filmet nézhetnek a levendula felhasználásról, a gyerekeket kézműves foglalkozások várják, az ajándékbot megtekintése után pedig a ház kávézójában lehet megpihenni az egész napos tihanyi program zárásaként.

A Tihanyi Bencés Apátság boltjában is a levendulából készült termékeké a főszerep. A múlt évben újranyitott üzletben levendulás sört és a gyógynövényből készült teát is vásárolhatunk.

Frissítés:

Tihanyba 1924-ben Bittera Gyula telepített levendulát az apátságtól bérelt 20 hektáros területen, amely idővel "100 hektárossá nőtte ki magát", és sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a francia ültetvények, így ezt a terméket a második világháború előtt a New York-i árutőzsdén is jegyezték – hangzott el a június 17-én kezdődött Levendula Hetek pénteki megnyitóján.

Az MTI tudósítása szerint a Levendula Heteket először 2005 júniusában, egynapos fesztiválként rendezték meg, a családok körében is rendkívül népszerű, idén július 3-ig tartó rendezvény – a tihanyi bekötőút melletti ültetvényen zajló hagyományos Levendula Szedd magad! akció mellett – irodalmi estekkel, túrákkal, gasztronómiai élményekkel is várja az érdeklődőket, akik találkozhatnak a nemzeti park munkatársaival, az ökoturizmusban dolgozókkal, a természetvédelmi őrökkel. A turisták látványlepárláson vehetnek részt a látogatóközpontban, és egyebek mellett szakvezetett túrákon csodálhatják meg Bittera Gyula ültetvényét.Idén lesz az első olyan levendulaszüret és lepárlás Tihanyban, amelynek eredményeként oltalom alatt álló, eredetvédett levendulaolaj készülhet.