Idegenforgalmi adót vezet be Szentpétervár

Forrás: eTurbo News

 2019. április 29. 13:33

A külföldi turistáknak naponta 100 rubelt kell majd fizetniük, a pénzt a történelmi városközpont helyreállítására fordítják.

Április elején megtartott találkozójukon Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta Alekszandr Beglov szentpétervári ügyvezető kormányzó azon indítványát, hogy a külföldi turisták által fizetendő idegenforgalmi adót vezessenek be a Néva-parti városban.

A látogatóknak napi 100 rubelt (kb. 450 Ft) kell majd fizetniük személyenként. A befolyó összeget a történelmi városközpont helyreállítására és a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére fordítanák.

Szentpétervár városközpontjában mintegy 1500 épület tartozik a történelmi örökséghez. Ezek között több száz olyan lakóház van, amelynek homlokzatát fel kell újítani. A helyreállítás összesen mintegy 17 milliárd rubelbe kerül, és az ügyvezető kormányzó szerint az idegenforgalmi adó kivetése nagyszerű módja annak, hogy összegyűjtsék a pénz egy részét. Számításaik szerint az adóból mintegy egymilliárd rubel folyik majd be.

A befolyó összeget elsősorban a történelmi épületek homlokzatának felújítására fordítanák.

Fotó: Pixabay

A guidetopetersburg.com szerint az adót a főszezon kezdetétől, tehát április végétől kell fizetniük a városban megszálló látogatóknak. Szentpétervárra tavaly 3,9 millió turista érkezett, köztük 600 ezren szállodahajón, ez utóbbiak nem lesznek alanyai az adónak. Az oldal szerint 100 rubelből kétszer lehet utazni a szentpétervári metrón.