Idegenvezetők ismerkedtek a Tisza-tóval

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. június 12. 15:49

Feléleszteni a turizmust, ez volt a célja az Adu Tours, a Dolce Travel és az Istria '94 Tours által a Tisza-tóra szervezett tanulmányútnak, amelyre idegenvezetőket hívtak meg.

Jellemző a helyzetre, milyen sokan értek rá – jegyezte meg a Dolce Tours munkatársa, Kaszap Szilveszter - ugyanis pillanatok alatt betelt a busz. Ez azt jelenti, hogy az idegenvezetők többségének jelenleg nincs munkája. De bíznak benne, hogy lesz.

Ennek érdekében szervezték meg a csapatépítő tréninggel egybekötött országjárást. Várható, hogy felértékelődik a belföldi, azon belül pedig a buszos turizmus  szerepe – hangzott el többször is a nap folyamán. Ezért is látogattak el két hete a Balatonhoz, most pedig a Tisza-tóhoz, amely sok, többnyire külföldön csoportokat kalauzoló idegenvezető számára is ismeretlen terep volt.

Szakavatott vezető mutatta be a tó élővilágát

Fotó: Nagy Gábor

A tó egyik fővárosa Poroszló, itt fogadta friss pogácsával a csapatot a Fűzfa Pihenőpark tulajdonosa, Erdélyi Imréné. Megtudtuk, hogy a 25 éve családi vállalkozás keretében működő turisztikai létesítmény már pünkösd idején népszerű volt a vendégek körében. Most már csak az időjárás függvénye, hogy mikor érkeznek ismét családok az elbájoló környezettel fogadó Tisza-parti létesítményhez, ahol 96 ággyal várják a turistákat, és természetesen számos programajánlattal, kikapcsolódási lehetőséggel. Ez a legnagyobb befogadóképességű szálláshely itt a környéken, mely népszerű esküvői és vállalati rendezvényhelyszín is.

A Tisza-tó és a környéke talán a legtipikusabb kultúrtáj, amelyet 1973 óta már birtokba vettek a különféle állatfajok  - köztük ritka madarak – és természetesen az ember is. Jó itt pihenni, feltöltődni: parkok, játszóterek, pecázó helyek, kerékpárutak, tanösvények várják az ide látogatót, aki pedig többet szeretne tudni e táj történelméről és állattanáról, annak ajánlják a poroszlói Ökocentrum Látogató Központot. Ez tipikus családi programlehetőség, amely az évek folyamán egyre bővült-szépült.

Meglepetés volt a résztvevők számára a nyaralóhajók megtekintése. Ezek a hajók képezik ma az egyik legizgalmasabb – egész Magyarországon egyedülálló - turisztikai formát, amely tavaly mutatkozott be az Utazás kiállításon, és amely iránt élénk a külföldi és beföldi turisták részéről is az érdeklődés.

Megérkeztek a lakóhajók a tóra

Fotó: Nagy Gábor

Ezek után motorcsónakos túra, tanösvény látogatás és igazi bográcsos lecsó, valamint rétes várta az idegenvezetőket. A Rétesház tulajdonosa alig tudott eleget sütni a zsírral készülő, nyújtott, habkönnyű rétesből - ez igazi helyi különlegesség – sokan vásároltak belőle, akárcsak a gazdasszony által kínált szörpökből, süteményekből, lekvárokból, sajtokból.

A tanösvényen már sütött a nap

Fotó: Nagy Gábor

A program idegenvezetőjétől, Nagy Gábortól érdekes összefüggéseket tudhattunk meg a helyi látnivalókról, a kerékpáros turizmus itteni adottságairól és a táj természeti kincseiről.

A nagy sikert aratott egynapos study után mindenki egyetértett abban, hogy folytatni kell a kapcsolatépítő országjárást – akkor is, ha már nem érnek majd rá a szakemberek, mert beindul a külföldi vendégek áradata.

A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.