Városnézések busszal, hajóval és villamossal az Idegenvezetők Világnapján

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. február 21. 15:47

Február 24. és 27. között újra élőben szervezi meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Idegenvezetők Világnapját. A szezonnyitó esemény programkínálatában a buszos és hajós városnézések, tematikus séták, épületbejárások mellett idén különjáratú villamosutazás is szerepel.

Turisztikai szempontból Budapest az ország legnagyobb pandémiás vesztese, ezért az Idegenvezetők Világnapjához köthető programsorozat célja idén elsősorban az, hogy felhívja a helyi lakosok, a média, a turisztikai és politikai döntéshozók figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára – hangsúlyozta az esemény sajtótájékoztatóján Szathmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke. Hozzátette, a szezonnyitó programsorozattal egyben azt a reményüket is szeretnék kifejezni, hogy a tavalyinál erősebb turisztikai szezon áll az ágazatban érdekelt vállalkozások előtt.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta: az Idegenvezetők Világnapjának célkitűzése illeszkedik a BKIK tavaly elindított „Újra nyitva Budapest” belföldi forgalomélénkítő kampányhoz, amely a főváros turisztikai értékeire és programlehetőségeire szeretné felhívni a vidéki utazók és a budapestiek figyelmét. Az „Újra nyitva Budapest” program első elemeként egy 50 millió forintos pályázatot hirdettek meg vendéglátóhelyek számára; a nyertes éttermek 10 ezer vendéget láttak vendégül a pandémia hétköznapi hősei közül. Második lépésben egy 25 millió forintos pályázatot nyitottak meg, amelynek keretében kétnapos budapesti kirándulásra érkezhettek vidéki egészségügyi dolgozók. A harmadik elem is a helyi vállalkozások felépülését segíti: egyetemi szakemberek által bevizsgált, kiskereskedelemben elérhető légtisztító berendezések megvásárlásához nyújtanak 25-30 százalékos vételár-kedvezményt kis üzlethelyiségeket működtető kamarai tagoknak.

A BKIK Kereskedelmi Tagozta az idegenvezetőkkel karöltve éppen 20 éve, 2003 óta várja ingyenes városnézésekre a hazai érdeklődőket az Idegenvezetők Világnapján – mondta Medzay Anikó, az idegenvezetői világnap budapesti programjainak szervezője. Az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) kezdeményezésére 1990-ben 15 ország részvételével rendezték meg először a világnapot, amelyhez Budapest 1991-ben csatlakozott – azóta nálunk is buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünneplik a szakma napját.

Budapest 1991 óta ünnepli az Idegenvezetők Világnapját

Fotó: ©monticello/123rf.com

A négynapos turisztikai esemény a tavalyi virtuális programsorozattól eltérően idén immár élőben zajlik, de a programelemek száma még elmarad a korábbitól: a pandémia előtti 100 esemény helyett most 50 program közül választhatnak a látogatók. A tematikus sétákon a Duna gazdaságélénkítő szerepét és jelentőségét, az egykori ipari negyedek fejlődését, megújulását és funkcióváltását egyaránt megismerhetik az érdeklődők. A gyalogos séták a város különböző pontjairól indulnak, sok különlegességgel, épületbejárással, meglepetésekkel.

Újdonság, hogy idén sétával záruló buszos városnézésre is jelentkezhetnek az érdeklődők, akik ily módon a Wekerle-telepet, az egykori Óbudai Gázgyár területén működő Graphisoft Parkot, Kőbánya egykori iparközpontját és Újpest ipari körzetét is közelebbről megismerhetik. Szintén különlegességnek ígérkezik a városnézés különjárati villamossal: a résztvevők Óbudától Kelenföldig az 1-es villamos vonalán utazhatnak végig szakértő idegenvezetéssel. A programok többsége előzetes regisztrációval, térítésmentesen látogatható.

Regisztráció és részletes információk ITT.