Idén Amszterdam áll az Európai Hidak fókuszában

Forrás: turizmus.com

 2022. július 05. 14:36

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi közös, 2013-ban indult tematikus fesztiválját, amelynek középpontjába a tavalyi megújulás után ismét egy város került. Szeptember 16-tól 30-ig Amszterdam és Budapest között épül meg a képzeletbeli híd a kultúra segítségével.

Ősszel folytatódik a Müpa és a BFZ közös fesztiválja, az Európai Hidak, ahol ezúttal Amszterdammal a fókuszban; a város egyedi kultúrájába könnyűzenei és klasszikus koncertek mellett kultfilmek vetítései nyújtanak betekintést.

Az eseménysorozat keretében Budapesten lép fel többek között az Amszterdami Concertgebouw Zenekara Fischer Iván vezényletével és Kelemen Barnabás hegedűjátékával, a streaming listákat vezető fúziószenét játszó zongorista, Joep Beving, Fassang László és holland pályatársa, Sietze de Vries pedig orgonapárbajt vívnak.

europaihidak

A fesztivált a maga nemében páratlan Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja

Fotó: Reinout Bos

A fesztivált a maga nemében páratlan Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével, a holland roots-rockban utazó Dawn Brothers az idestova húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadóval, Ripoff Raskolnikovval ad közös koncertet, és az Európai Hidak kedvéért áll össze a tavaly az Év Európai Jazz-zenészének választott Tineke Postma szaxofonos az Amsterdam–Budapest Underground nemzetközi kvartettet alapító Fenyvesi Márton gitárossal és Tristan Renfrow dobossal.

A fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar is Amszterdam nyitott kultúrájához illő hangversennyel készül: a pár éve elhunyt Louis Andriessen különleges darabja mellett Mozart saját maga és testvére számára írt kompozíciója, valamint Beethoven grandiózus "Eroicája” is felcsendül. Fischer Iván nemcsak a BFZ-vel, hanem az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép, amelynek tiszteletbeli vendégkarmestere.

A hangversenyen Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulójára írt Táncszvitje és – Kelemen Barnabás közreműködésével – Hegedűversenye, végül pedig Beethoven V. (c-moll, "Sors”) szimfóniája is elhangzik.

A fesztivál keretében a filmművészet holland vonatkozású remekeit is újranézhetjük Réz András filmesztéta kalauzolásával. Látható lesz többek között a Párizs, Texas és a Leánygyöngy fülbevalóval.