Idén befejeződik a szolnoki várkerület fejlesztése

Forrás: MTI

 2023. június 06. 18:11

Idén befejeződik a szolnoki várkerület fejlesztése, a beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert több mint nettó 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból készül el - közölte a Tisza-parti város polgármestere kedden Szolnokon.

Szalay Ferenc a Szolnok Vár! - Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projektet bemutató rendezvényen a beruházás céljának nevezte, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítsék meg és élményszerűen mutassák be a látogatóknak.

Közölte, a város turisztikai tematikus sétánya a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumtól indul. A Tiszaparti sétányon áthaladva a rózsakert, a Verseghy-park, az angol park kellemes kikapcsolódás helyszínei, a gyaloghídon áthaladva a Tiszaligetben sportlétesítmények és a campus található. Tovább sétálva, a Zagyva-Tisza torkolatánál épült meg a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja korszerű építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítottak ki - sorolta.

Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser elmondta: felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, amelyet a század elején művészek építettek az egykori vár köveiből.

A Zagyva-gáton Bástya-sétány elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, melynek mellvédje az egykori várfalat imitálja. A projektnek ez a része 75 százalékban már elkészült, ősszel pedig befejeződik - számolt be.

szolnok_fb

A projekt célja a Szolnokon töltött vendégéjszakák számának növelése, hogy a Tisza-parti megyeszékhely két-három napos kirándulások célpontja lehessen

Fotó: Szolnok város hivatalos oldala/Facebook

Múltjelek elnevezéssel pedig a vár látható, meglévő részeit megjelölő és az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki, a munkálatok nagy részével már elkészültek - tette hozzá.

Emellett a közelben található Damjanich park térrendezése is elkészült, a parkban tematikus vár-játszóteret alakítanak ki. Nyáron megújul a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet alakítanak ki, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben a parkoló már megépült - tájékoztatott.

Hozzátette: identitáserősítő szerepe van a projektnek, amelynek célja a Szolnokon töltött vendégéjszakák számának növelése, hogy a Tisza-parti megyeszékhely két-három napos kirándulások célpontja lehessen. Év végén a kivitelezés véget ér, jövő év elején pedig látogathatók lesznek a projektelemek - közölte.