Idén fokozott veszélyt jelentenek a kullancsok – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 14:28

Újra tavasz, újra támadnak a kullancsok. Hogy a témát mennyire nem szabad félvállról venni, arról Kapiller Zoltán állatorvos, zoológus beszélt a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Többek között a klímaváltozás és az idei várható időjárás is kedvez a kullancsoknak, és hogy mennyire komoly veszélyt jelentenek, arra sokan még csak álmunkban sem gondolnának, amikor egy hétvégi erdőjárásra, vagy akár csak egy szabadban eltöltött pár órás kikapcsolódásra indulnak.

Kapiller Zoltán állatorvos, zoológus nem győzi eléggé hangsúlyozni a prevenció é a folyamatos ellenőrzés fontosságát. Igaz, némelyik intelme nem minden esetben tűnik életszerűnek, a következmények komolyságára való tekintettel azonban érdemes minél többet megfogadni közülük.

Mint azt sokan tudják, a klímaváltozással egy sor új állatfaj vándorolt hazánkba a mediterráneumból ideális életteret találva nálunk, ilyen például az aranysakál is, amely sajnos két újfajta kullancsfajt is behurcolt Magyarországra. Ők nagyon élvezik az itteni éghajlatot és körülményeket, terjednek, szaporodnak, miközben olyan roppant veszélyes kórt hordozhatnak, mint az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírus.Filmbeli jelenetekhez hasonlatos, ijesztő tünetei nemcsak kellemetlenek, hanem egyenesen életveszélyesek, belső vérzést okozva akár halálosak is lehetnek.Szintén riasztó adat, hogy Magyarországon ma már hatféle Lyme-kór bacilus létezik, és százezrek küzdenek ezzel a krónikus betegséggel.

A kullancscsípésnek minden válfaja veszélyes lehet, és Kapiller Zoltán szerint senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy a különböző spray-k és krémek mindenképpen biztonságot és védettséget adnak. A kullancsok folyamatosan alkalmazkodnak, újabb és újabb életstratégiát dolgoznak ki, nem járhatunk előttük, de felvehetjük a kesztyűt velük szemben – fogalmaz a szakember.

Hogy akkor mégis mit tehetünk, kiderül a podcastból.

Vigyázz, kullancsveszély!

Fotó: 123rf.com

A szakember azt javasolja, hogy a kullancsriasztó szerek kötelező használata mellett viseljünk minél zártabb ruházatot és fejfedőt, és az erdei, vagy sűrű zöld növényzetben folytatott szabadidős programok során – legyen szó akár a nyári fesztiválokról – , de még a kertészkedéskor is

óránként alaposan, tetőtől talpig vizsgálják át magukat és egymást a szabadban időt eltöltők, még az intim területeken is.Így jó az esély arra, hogy vagy még azelőtt nyakon csípik a rovart, mielőtt befúrná magát, vagy ha ez meg is történt, valószínűleg még nem fecskendezett be méreganyagot. Az eltávolításhoz tanácsos beszerezni kullancseltávolító kanalat is, amely az egyedüli biztonságos eszköz a szakszerű eltávolításhoz.

A téma évről évre előkerül a szezon elején, talán sokan már komolyan sem veszik, és átsiklanak felette. Kis utánaolvasás és a betegségek számtalan következményének megismerése azonban valószínűleg mindenkit arra késztet majd, hogy ezúttal odafigyeljen a kullancsinvázió veszélyeire. A szakember tanácsa: ne féljük a természetet, de tartsuk be a szabályokat, mint ahogyan a KRESZ-ben is tesszük.

További részletek a beszélgetésben: