Idén hétéves a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Forrás: MTI

 2023. március 13. 12:32

A tavaly bemutatott kabalafiguráról és az épületről is szó lesz a Gyulai Almásy-kastély hetedik születésnapja alkalmából szervezett rendezvényen március 18-án.

Március 18-án lesz hét éve, hogy egy állandó kiállítás, egy kávézó és egy ajándékbolt átadásával megnyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. 2021-ben nyitották meg az egykori kiskastély-, azaz a Stefánia-szárnyat. A kastély mára valóban látogatóközponttá vált, hiszen funkciói között szabadulószobák, látványkonyha, családi és céges események helyszínei is szerepelnek – közölte a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc NKft.

A kastély kiállításait a nyitása óta eltelt hét évben csaknem félmillióan nézték meg.

"Több jelentős mérföldkő jellemzi az elmúlt esztendőket. 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé került a gyulai Almásy-kastély, 2019-ben a Heritage Hotels of Europe zsűrije Örökség és Élmény különdíjjal jutalmazott bennünket. Tavaly a Szallas.hu vetélkedésében az Év Turisztikai Attrakciója kategóriában a vendégértékelések alapján lettünk második helyezettek" – idézi a közlemény Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót.

Március 18-án lesz hét éve, hogy megnyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Fotó: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 

A kastély tavaly mutatta be kabalafiguráját, Gróf Tacskó Dénest, akkor szerveztek először Tacskótalálkozót, amely "akkora sikert hozott, hogy megkérdőjelezhetetlen volt az esemény folytatása" — mondta Fekete-Dombi Ildikó.

A március 18-i, hetedik születésnapon nemcsak Tacskótalálkozót, hanem felvonulást, jelmez- és futóversenyt is szerveznek.

A nap második fele a kastély épületének történetéről és a legújabb szolgáltatásokról fog szólni. Elindítják legújabb, kisgyermekes családoknak szóló programjukat, amelyen Tacskó Dénes kíséretében lehet 45 perc alatt bejárni az állandó kiállítást. Bemutatják a másfél éve átadott Stefánia-szárnyat, ennek történetét, a hétköznapokban nem látogatható új tereit és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.

A nap programjait Szilágyi Sándor történész előadása zárja a gyulai kastély egykori ünnepeiről.

A kastélyparkban pedig a Portéka Kézműves és Termelői Közösség tart vásárt.