Idén is Art Capital Szentendrén

Forrás: MTI

 2017. szeptember 08. 14:37

Mások mellett Jake és Dinos Chapman, Oleg Kulik, Bakos Tamás és Francois Fiedler munkái is láthatók a szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztiválon, amely 18 kiállítással és 66 programmal várja a közönséget péntektől szeptember 24-ig.

Magyarország első képzőművészeti fesztiválja a tavalyi „nulladik év” után idén indul el teljes gazdagságában, ezúttal az otthon-otthontalanság témára felfűzve – mondta el Gulyás Gábor, a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A MűvészetMalomban már csütörtök este megnyílt a MIG21 – Migráció a kortárs képzőművészetben című tárlat, amely egy „ideológiai nehezékekkel terhelt, sematikus keretek közé szorult” témát jelenít meg, elsősorban közép- és kelet-európai művészek munkáin keresztül.

Valamennyi szentendrei múzeum része a projektnek, de a legtöbb programnak a MűvészetMalom és a Ferenczy Múzeum ad otthont

Fotó: artcapital.hu

A képzőművészeti fesztivál egyik nagy felfedezésének ígérkezik Bakos Tamás Barcsay Múzeumban nyíló kiállítása. A sokáig hajléktalanként élő Bakost a bécsi Kunstverein művészeti vezetője fedezte fel és állította ki óriási sikerrel. Bakos Tamás első magyarországi tárlata szombattól látható.

Gulyás Gábor kiemelte Francois Fiedler tárlatát is. A magyar származású művész a hetvenes-nyolcvanas években az egyik legfontosabb absztrakt festőjének számított Párizsban. A Magyarországon kevéssé ismert alkotónak Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlata tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban szeptember 16-tól.

Az Art Capital rendezvényeit két szakaszra lehet bontani: szeptember 15-ig megnyílnak a kiállítások, a következő tíz napban következnek a programok. Minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek többek között: Regős István, Bereznai Péter, Vinkler Zsuzsi és  Szirtes János.