Idén is három napig tart a Magyar Ízek Utcája

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 09. 13:54

Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája idén 12. alkalommal, augusztus 19-21. között kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából.

A rendezvény idei gasztronómiai vezérmotívumának a magyar gabonát választották azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre, ahogy jelen van gasztrokultúránkban

A Magyar Ízek Utcája a Lánchídtól az Erzsébet hídig, vagy ha úgy tetszik, a
Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Rakparton várja vendégeit.

A Duna-parton közel kétszázan főzik majd Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, mint pl. a bogyiszlói csülkös pacalt, a vajdasági, roma és csángó ételeket, a szatmári töltött káposztát, a karcagi birkapörköltet, a csíptetett pontyot, sütik a sparhelten sült lepényt, a langallót és a töltött lángost.

Visszatérnek olyan főzőasszonyok és -emberek, akik nem a professzionális konyhaművészet frontjától érkeznek, de tudásuk felveszi a versenyt a tanult szakácsokéval. Idén Felvidékről Mátyusföld izgalmas káposztalevesét és mákos pogácsáját, Kárpátaljáról egy remek borsos levest hoznak el a rendezvényre, a Nagymuzsaly községből érkezők pedig kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd.

A Duna-parton közel kétszázan főzik majd a Kárpát-medence különleges ételeit

Fotó: Magyar Ízek Utcája

Hagyományosan idén is kiemelt figyelem jut a családosokra. A legfiatalabb látogatóknak tálalják az Aprónépek Vigadóját a Várkert Bazár multitermében számos bábtársulat előadásával, igazi mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitónapon Halász Judit koncertjével. A rendezvény látogatói bemutatókat, gasztro témájú beszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák a hangulatot. Fellép Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band és a Csík zenekar is.

Idén is lehet az ünnepen vért adni a Magyar Vöröskereszt szervezésében, részt lesznek a Magyar kutyafajták mentői is, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak.

A Magyar Pékszövetség rangos szakmai versenye idén is elhozza győztes termékeit, az innovatív és a hagyományos receptúrák versenytermékeit állítják ki a várkertnél. Így a Szent István-napi kenyér, az innovatív kategória győztes terméke és a „sétáló sütemény” új kategória győzteseit.

Magyarország születésnapján a rendezvényen debütál Magyarország Tortája és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Cukormentes Tortája.