Idén is kalapünnep a Hortobágy „mellyékén”

Forrás: turizmus.com

 2017. július 21. 14:07

Balmazújváros másodszor rendezi meg a Magyar Kalap Ünnepét, melyen nemcsak az országos és nemzetközi hírű kalapkészítő család portékái mutatkoznak be, hanem népzenei és néptánc-együttesek, valamint a helyi ízek is, köztük a tájegységre jellemző ízletes slambuc.

Korábban történt

Balmazújváros és térsége hagyományaiba pillanthatnak be július 29-én a kadarcsi városrész parkjába látogatók.

Az egynapos rendezvény reggel 9 órakor a Mihalkó család portájánál, a kalaposok találkozójával kezdődik, akik síppal, dobbal, nádi hegedűvel vonulnak át a Kadarcsba, az ünnepségnek helyet adó parkba.

A város legismertebb családja a Mihalkó család, tagjai nemzetközi hírű kalapkészítők. A régi mesterség kézműves formáját űzik, mellyel egyedülállóak Magyarországon – a tavaly elhunyt Mihalkó Gyula a népművészet mestere, fia, ifjabb Mihalkó Gyula a népművészet ifjú mestere címet érdemelte ki. Az általuk készített hortobágyi pásztorkalap a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli, melyet a Hungarikum Bizottság adományozott. A híres Mihalkó-kalap története 1871-ig nyúlik vissza, amikor a családi hagyomány útjára indult. A kalapokat – melyek közt épp úgy megtalálni süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, mint néptáncos és szuvenír fejfedőket – merinói juh gyapjából, kézimunkával készítik, s a technika mintegy másfél évszázad elteltével sem változott.

A tavaly elhunyt Mihalkó Gyula a népművészet mestere

 

A kalapünnep programjait néptáncosok, népzenei együttesek, kalaposok főzőversenye, íjászbemutató, nemezelés, kézműves vásár és ízes falatok – valódi hagyományőrző forgatag teszi teljessé.

A rendezvényen a Hortobágy Örökös Pásztoraival is találkozhatnak az érdeklődők.