Idén is megnyílik a Tátrai jégtemplom

Forrás: turizmus.com

 2020. november 19. 13:45

A Tátrai jégtemplom egy év után ismét megnyitja kapuit. A páratlan tátrai jégből épített látványosság alkotóit idén a Szentpétervári Krisztus feltámadása templom inspirálta.

A jégből kifaragott gyönyörűséget november 20-ától csodálhatják meg a Tarajka látogatói a Magas-Tátrában. A Tátrai jégtemplom felavatása ebben az évben is a Magas-Tátra téli turistaszezonjának megnyitásával van összekapcsolva - tájékoztatott a Szlovák Turisztikai Képviselet.

 

A Tátrai jégtemplom idén már a nyolcadik alkalommal nyílik meg. Alkotója a szlovák Adam Bakoš, akinek a munkában cseh és szlovák szobrászok segítettek. A 12 méter magas építményhez összesen 1880 jégtömböt használtak fel, melyek össztömege 225 tonna.

„Egy gyönyörű homlokzat másolatát alakítottuk ki, melyen a templom 6 főtornya dominál. Az építésben 18 szobrász és 12 segéd működött közre" - árulta el Adam Bakoš. Az egész jégtemplom egy 25 méter átmérőjű kupolában van elhelyezve.

A szervezők több intézkedést is életbe léptetnek a látogatók biztonságának növeléséhez.

„Az első és legfontosabb a belépési folyosók kialakítása lesz úgy, hogy a látogatók folyamatosan és csoportosulás nélkül látogathassák meg a Tátrai jégtemplomot.

A jégszépségben való gyönyörködéssel töltött idő egyúttal korlátozva lesz az egyszerre belépő személyek számával együtt.

A jégtemplomot siklóvasúttal lehet megközelíteni Ótátrafüredből vagy gyalogosan egy turistaútvonalon.

A Nagytemplom naponta 9.00 és 16.00 óra között tart nyitva, a fő turistaszezon és karácsonyi ünnepek során a nyitva tartás idejét meghosszabbítják. A jégtemplomba való belépés a látogatók számára ismét díjmentes.

„Hisszük, hogy ezen a télen is gazdag hóadományban lesz részünk, és a Magas-Tátra látogatói a tél folyamán nem csak a jéggaléria művészetét élvezhetik, de a régiónk által kínált minden egyéb lehetőséget is.

Intenzíven készülünk a téli szezon megnyitására. A turistáknak javasoljuk, hogy igyekezzenek minden téli örömöt kipróbálni a régióban, legyen az síelés, kötélpálya-kirándulás, sífutás, kültéri korcsolyázás vagy téli túrázás.

A szállodák és más szálláshelyek már fogadják az üdülési foglalásokat, többségük beleszámolja a szállás árába a síbérletet, jelenleg az üdüléseket first minute kedvezményekkel lehet megszerezni.

A vállalkozók felkészültek a turisták biztonságos üdültetésére a higiéniai szabványok és intézkedések betartása mellett,  ez igaz nemcsak a hotelek, hanem éttermek, bisztrók és büfék, illetve különböző attrakciók esetében is.

Hisszük, hogy a legközelebbi hetek további pozitív híreket hoznak, és a téli szezon a Magas-Tátrában minden megszokott szolgáltatással elérhető lesz" - tájékoztatott Lucia Blašková, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi  Szervezetének igazgatónője.