Idén is minősítik a balatoni strandokat

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 13:02

2022-ben is meghirdette a balatoni strandok minősítését a Balatoni Szövetség, a Kék Hullám Zászló mellé idén is csillagokat kapnak a megmérettetésre vállalkozó, csillagtetős balatoni fürdőzőhelyek.

Tizenhat éve döntött a strandok minősítéséről a Balatoni Szövetség, a kezdeményezéshez – alkalmanként egy-egy bírálóbizottsági taggal – a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Kör, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Turisztikai Ügynökség is csatlakozott. Kezdetben csak a világ néhány nagy tengeri strandján már rendszeresített Kék Hullám Zászló elnyerése volt a cél, öt éve viszont már csillagok is járnak a legjobb fürdőhelyek minőségének elismeréséhez.

A minősítő bizottság értékelése – amellett, hogy elismeri a fenntartók strandfejlesztő munkájának eredményeit – a nyaralókat is befolyásolhatja a fürdőzőhely megválasztásában.

A megmérettetési igényt a strandfenntartó önkormányzatok május végéig jelezhetik a Balatoni Szövetségnek, amely ezt követően összeállítja a minősítő bizottságot. Június elején munkához látnak a döntnökök, végigjárják és a helyszínen szemrevételezik a Kék Hullám Zászlóra pályázó fürdőhelyeket, majd június közepén döntenek a zászló odaítéléséről, valamint a pontszám alapján az 1-5 csillagos minősítésről. Az üdülési főszezon elején az arra érdemesült strandok bejáratánál már ott lobog, és bizonyára csalogatja majd a hőség elől menekülőket a kék hullámos zászló.

Tavaly a csopaki strand kapta a legmagasabb pontszámot

Fotó: Csopaki Üdülőfalu

A bírálóbizottság elsődlegesen a strand infrastrukturális és higiénés követelményeknek való megfelelését veszi számba. A 32 szempontot tartalmazó pontozólap kérdései választ keresnek a fürdőhely zöld területének méretére, az öltözőkkel kapcsolatos körülményekre, így például arra, hogy van-e a strandnak baba-mama öltözője, pelenkázója, akadálymentesített-e a fürdőhely, rendelkezésre áll-e előtte vagy a közelében elegendő parkolóhely. És azt is vizsgálja a bizottság, hogy megfelelő-e a strand büféellátottsága, és érvényesül-e az ételek, italok ár-érték összhangja.

A múlt évben 43 strandfenntartó kérte csillagtetős fürdőjének (fürdőinek) minősítését. A Kék Hullám Zászló mellett 24 strand kapott öt, 16 négy és 3 három csillagot. A legtöbb pontot a korszerű és hangulatos árnyékolókkal ellátott csopaki strand érdemelte ki.

A Balatoni Szövetség idén odaítéli a Balaton Családbarát Strandja és a Balaton Legzöldebb Strandja címet is.