Idén is vándortáborba várják a bringásokat a Bükkben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. március 05. 12:00

Egyre több kerékpáros turista fedezi fel a Bükk-hegység értékeit. Ennek további ösztönzésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén is kerékpáros programokkal és új szolgáltatásokkal várja a bringásokat.

A Bükkben jelenleg 390 kilométer hosszú jelzett kerékpáros – főleg erdei – úton próbálhatják ki magukat a kerekező turisták – mondta szerkesztőségünknek Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai osztályvezetője. Ez a jelentős hosszúságú útvonal lehetővé teszi, hogy az bringások sportolhassanak, hódolhassanak a szenvedélyüknek, ugyanakkor jobban bejárhassák és megismerhessék a nemzeti park változatos természeti értékeit. Hogy ezt megvalósíthassák, már egyre több helyszínen vehetik igénybe az igazgatóság szolgáltatásait.

Így a szilvásváradi Szalajka-völgyben, a felsőtárkányi látogatóközpontban és Bükkszentkereszten, a Geopark Panzióban is kölcsönözhetnek kerékpárokat az érdeklődők. Az elektromos bringával (e-bike) érkezőkre is gondolnak, a Répáshuta fölött levő Borostyán Panzióban töltési lehetőséget is biztosítanak a számukra.

Ilyen vadregényes tájban gyönyörködhetnek a Bükkben kerékpározók

Fotó: BNPI

Emellett az igazgatóság a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve a Felsőtárkányban, Szilvásváradon, Lillafüreden, Ipolytarnócon, Bükkszentkereszten és Répáshután lévő ingatlanjainál kerékpárszerviz-segélypontot alakított ki. Ezeket pumpával és alap-szerszámkészlettel látták el, hogy az arra járó kerékpárosok szükség esetén műszaki segítséget találjanak.

Idén nyáron a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) újból megszervezi a bükki bringás vándortábort. Ehhez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság különböző programokkal kapcsolódik. A tervek szerint  a természetvédelmi őrök és a környezeti nevelők a helyszíneken tartanak majd előadásokat a Bükk-fennsíkon át kerekezőknek.

A táborozók az egyhetes túra során 150 kilométer hosszú távot tesznek meg környezetbarát járművükkel, Bükkszentkeresztről indulva Répáshuta és Bánkút érintésével, Gömörszőlősre, majd onnan Aggteleken át Szögligetig.

Előkerülnek a bringák a táborokhoz

Fotó: BNPI

A MAKETUSZ a bicajosok vándortáborát elhozza Ipolytarnócra is, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett ősmaradványokhoz. Terveik szerint az egyhetes turnusokban több száz gyermeket várnak az ország különböző részeiből, akiknek helyszíni terepi bemutatót és szálláshelyeket is biztosít a nemzeti park igazgatósága.

Lassan két évtizede már, hogy az igazgatóság megjelentette az első bükki kerékpáros térképet, amelyet a turisták kedvezően fogadtak és használják. A szakemberek azt tervezik, hogy felfrissítik és újabb, naprakész információkkal jelentetik meg ezt a térképet. A kerékpáros útvonalakat pedig a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mobilalkalmazásában is elérhetővé tennék a jövőben.