Idén kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán

Forrás: MTI

 2022. május 26. 18:49

Idén megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális helyszín tartalommal való megtöltése – erről tárgyalt csütörtöki ülésén a békési megyeszékhely közgyűlése.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, s ez Szarvas Péter polgármester szavai szerint növelheti a város turisztikai vonzerejét.

A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új állandó kiállítás, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy Emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, valamint az év végére lezárul az új bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és munkásságát megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat. Ezenkívül a Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve.

A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető szerint jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.

Miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a várossal, ebben a folyamatban a Modern városok programban további komoly előrelépések történtek. Több stratégiai dokumentumban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg a Munkácsy-negyed mint potenciális turisztikai attrakció – olvasható az előterjesztésben. A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé történő fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása másfél évvel ezelőtt nyílt meg

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum / Facebook

A városi gyereknap, a három hónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed kiemelt eseménye lesz. Októberben a Garabonciás Napokon kifejezetten a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre pedig konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc – a közvélemény számára kevésbé ismert – barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő pedig egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)

Későbbre további nagyrendezvényeket is terveznek, felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Fesztivál, egy GasztroStreetArt-, valamint egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) ötlete.

A közgyűlés 14 jelen lévő képviselője egyhangúlag határozott arról, hogy a negyed városüzemeltetési típusú működtetésével 2023-tól a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-t bízza meg, az idei évi rendezvényszervezési, PR- és marketingfeladatok ellátására pedig további forrást biztosítanak.