Idén már Debrecen, Győr és Miskolc is várja a Bartók Tavasz látogatóit

Forrás: turizmus.com

 2022. március 11. 12:26

Az idei tavasz talán legjobban várt programsorozatához, az április 1-jén kezdődő Bartók Tavaszhoz április 21. és május 5. között Debrecen, Miskolc és Győr is csatlakozik – különleges koncertekkel és előadásokkal, rendhagyó köztéri eseményekkel, pezsdítő fesztiválhangulattal.

A latin jazz legendája, Arturo Sandoval, a zseniális mexikói tenor, Ramón Vargas, a vertikális tánc amerikai úttörői, a Bandaloop, a világhírű zenész-komikus duó, Igudesman & Joo, a hazai könnyűzenei színtér legizgalmasabb dalszerzői-énekesei, Ohnody, Дeva, Saya Noé és Drimba Cristina, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik keretében pedig többek közt Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, a Napfonat, és a Romengo – íme az első nevek a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos kínálatából.

„Magától értetődő, hogy Bartók szellemiségét és a nevét viselő fesztivál összetéveszthetetlen hangulatát nem csak Budapesten szeretnénk megmutatni, hiszen ő maga is a magyar kultúra egészéből merített inspirációt. A Bartók Tavasz életre hívásakor fontos célkitűzésünk volt, hogy a programsorozat fokozatosan országos kiterjedésűvé váljon: szeretnénk arra inspirálni a hazai közönséget és a fesztivál kedvéért külföldről hozzánk látogatókat, hogy kiváló művészeinkhez csatlakozva fedezzék fel Budapest mellett Magyarország gyönyörű nagyvárosait is” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek alapítója.

Hangsúlyozza, az eseménysorozat kiemelt szerepet tölt be a kulturális turizmus erősítésében, bíznak abban, hogy a budapesti fesztiválprogram kedvéért sokan látogatnak majd a fővárosba, ugyanakkor fontos elv volt a program megtervezése során, hogy legyenek olyan hazai és nemzetközi sztárok, fiatal tehetségek, akiket csak Debrecenben, Győrben és/vagy Miskolcon láthat a közönség.

Szegedi Kortárs Balett: Concerto

Fotó: Valuska Gábor

Ilyen például a tízszeres Grammy-díjas Arturo Sandoval, a latin jazz ikonikus alakja: aki egyszer is hallhatta őt színpadon, alig várja az újabb találkozást. Lenyűgöző muzikalitását, fölényes technikai tudását és kivételesen szórakoztató lényét ezúttal Debrecenben és Győrben csodálhatjuk.

Ramón Vargas, a mexikói sztártenor magyarországi koncertjei szintén felejthetetlen pillanatokat ígérnek: korunk egyik legkiválóbb énekese 2017 után újra a Győri Filharmonikus Zenekar vendégeként lép színpadra.

A világhírű zenész-komikus páros, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo virtuozitása, humora, kreativitása és magával ragadó előadásmódja emberek tömegeivel szerettette meg a klasszikus zenét. A Bartók Tavasz keretében Miskolcon és Debrecenben garantálják majd a felhőtlen kikapcsolódást.

Los Orangutanes

Fotó: Laura Wilhelm

Az első Bartók Tavasz táncbemutatóit a premier óta hatalmas szakmai és nézői érdeklődés övezi, így idén a Győri Balett Lajkó Félix zenéjére született, GisL című előadása, a Szegedi Kortárs Balett Concertója, a Pécsi Balett Vasarely-etűdök című koreográfiája és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című produkciója is országos turnéra indul.

Ám a táncművészet formabontóbb, meglepőbb formátumait sem fogja nélkülözni az idei Bartók Tavasz. Az amerikai Bandaloop társulat bámulatos előadásaiban a színpad 90 fokkal elfordul, az utca nézőtérré válik és megnyílik a tánc új perspektívája, koreográfiáik ugyanis változatos helyszíneken valósulnak meg: történelmi környezetben, ódon várfalakon éppúgy, mint nagyvárosok hipermodern felhőkarcolóinak üvegfelületein vagy épp a természetben, meredek sziklákon.

A Bandaloop megnyitja a tánc új perspektíváját

Fotó: IMAX Dallas / James_Adamson

Produkcióikat 22 országban több millió ember látta már, a hazai közönség néhány évvel ezelőtt egy Kálvin téri irodaház homlokzatán és a Müpa falain figyelhette őket lenyűgözve. A világszerte szédítő sikerrel turnézó társulat most újabb helyszínspecifikus előadásokkal tér vissza hazánkba, az biztos, hogy érdemes akár több alkalommal is megnézni őket.

A régió egyik legizgalmasabb világzenei eseménysorozata, a Ritmo – történetében először – nemcsak Budapesten, de három nagyvárosban is különlegességekkel készül a Bartók Tavasz keretei közt.

Debrecenben, Miskolcon és Győrben napközben kreatív gyermek- és családi programokkal, míg esténként kihagyhatatlan világ- és népzenei pop-up koncertekkel várja a nézőket a Ritmo Piknik.

A Bartók Tavasz Budapesten április 1. és 17. között várja a fesztiválozókat, április 21-től pedig Debrecenben, Győrben és Miskolcon folytatódik a tavaszi kulturális pezsgés.

További részletek és információk a bartoktavasz.hu weboldalon találhatók, friss olvasnivalókért, kulisszatitkokért, interjúkért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál hivatalos blogjára.