Huszadszor lesz Csabán kolbászfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 20:49

Jubileumi, huszadik kolbászünnepet rendeznek Békéscsabán október 28-31. között. A versenyláz már a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján is érződött, ahol az újságírók akár saját kezűleg kolbászt is tölthettek.

Hégely Sándor fesztiváligazgatóról kiderült, hogy álruhában járta végig a csabai hentesüzleteket, hogy a legjobb kolbászbeszállítókat válassza ki a négynapos rendezvényre. A szerencsés három hentes és stábja látja majd el a vendéglátóhelyeket a fesztiválon kilométernyi hosszúságú sütni való kolbásszal, ehhez jönnek a kistermelők finomságai.

Péli István – aki 2014 óta viselheti a kolbászkirály címet – kiváló kolbászai titkáról elmondta, hogy a sertés különválogatott húsrészeiből állítják elő, lényeges a házi pirospaprika, valamint a füstölés, a külső szárítás is, hogy napokon keresztül szél járja át kint a portékát, és természetes körülmények között száradjon a termék. És hogy mikor ízletes egy kolbász? Amikor a vendég azt kérdezi, hogy vehet-e még egy szeletet, és pillanatok alatt elfogy az étel a tányérról.

Időjárás-előrejelzésben járatos vendége is volt a kolbászházi rendezvénynek, Gesztesi Máté, aki az időjárásról ugyan még nem tudott nyilatkozni, de biztos abban, hogy a kolbászfesztiválon forró lesz a hangulat.

Október 29-én, szombaton tehát 750 csapat gyúr 15 ezer négyzetméternyi sátorban és a sportcsarnokban. Csapatonként tíz kiló húsból készítenek kolbászt, melyből egy harminc centis darabot kell leadni a zsűrinek.

A fesztivál legnagyobb értékét a mosolygó emberek tömege jelenti, akik jókedvűen, barátságosan, egymásra figyelve szórakoznak, és átadják a hagyományokat a jövő nemzedékének – mondta a tájékoztatón Ambrus Zoltán, a fesztivál alapítója.