Ifjúsági kerékpáros világkupaversenyt rendeznek Nyíregyházán

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 19:47

Az előzetes nevezések alapján húsz csapat – 17 nemzeti válogatott, 2 klubcsapat és 1 regionális sor - 120 versenyzője áll majd rajthoz augusztus 20. és 22. között a 2021-es ifjúsági kerékpáros világkupa-sorozat nyitányán Nyíregyházán.

A 2020-as szezonban hatalmas sportdiplomáciai sikerként először látogattak Magyarországra a korosztály legjobbja, melynek kapcsán hazánk közel száz év után adhatott otthont ismét egy világversenynek a sportág történetében – ráadásul példaértékű volt, hogy a koronavírus-helyzet viszontagságai ellenére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viadal volt az egyetlen ifjúsági világkupa-futam, amely megrendezésre került, ezt pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vezetősége is pozitívan fogadta.

A versenyt bemutató sajtótájékoztatón

Fotó: Vígh Attila

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a Nemzetközi Szövetség nem könnyen adja oda ennek a megmérettetésnek a rendezési jogát, a mostani döntésükben pedig szerepet játszhatott, hogy a szervezők a tavalyi Visegrad 4 Juniors megrendezésével már bizonyították azt a felkészültséget, amely egy ilyen nemzetközi sporteseményhez szükséges. „Magyarországon a kerékpársport a tizenhat kiemelt sportág között kap helyet, a sportági versenyek segítségével pedig az utánpótlás-nevelés és a sportturizmus is fejlődik" – tette hozzá.

A húsz csapat színeiben összesen huszonegy nemzet sportolóit köszönthetjük hazánkban, köztük már egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához – a megmérettetés egyik legnagyobb sztárja talán a norvég Per Strand Hagenes lehet.

Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a hazai kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már a tavalyi évben is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. A nemzeti válogatott mellett idén a pécsi Lotus Regional Team is rajthoz áll, előbbiben Mészáros Bence, míg utóbbiban Árvai Kristóf lehet a kapitány.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hazai kerékpárosok szempontjából is kiemelte a verseny jelentőségét: „Ezen a viadalon az U19-es korosztály, tehát tizenhét és tizennyolc esztendős sportolók mérik össze a tudásuk. A megmérettetés remek lehetőséget ad a magyar résztvevőknek is, akik szám szerint tizenketten lehetnek majd ott a mezőnyben" - fogalmazott.

A 2021-es idényben a sorozat nyitányának adhat otthont hazánk augusztus 20. és 22. között. A verseny egy 3,8 kilométeres prológgal kezdődik Nyíregyházán, majd másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Vásárosnamény környékén egy 89,9 kilométeres, míg délután egy Ibrány környéki 41,2 kilométeres mezőnyetap várja a kerekeseket. A zárónapon újra Nyíregyháza térségében teker majd a karaván, ezúttal 108 kilométert megtéve.

Törzsök Zsolt, a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezését illetően.

Hozzátette, a világkupa-sorozat következő – és egyben valószínűleg utolsó – versenyét Csehországban rendezik meg, így a begyűjthető világkupa pontok felét most hétvégén, a magyarországi viadalon van lehetőségük megszerezni az indulóknak.