Ifjúságvédelmi razziák a siófoki Petőfi sétányon

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 16. 12:00

A siófoki rendőrség, a család- és gyermekvédelmi szolgálat, a helyi kábítószer-ellenes fórum, valamint a strandot és a sétányt üzemeltető Balaton-parti Kft. kifejezetten gyermek- és ifjúságvédelmi céllal tart közös ellenőrzéseket.

Siófok a Balaton legnagyobb állandó lakosú és legnagyobb vendégforgalmat vonzó, leghosszabb partszakaszával, szabadstrandi részével rendelkező települése, nem véletlen, hogy itt történik a legtöbb bűncselekmény, ezek száma azonban folyamatosan és nagyságrendekkel csökkenő tendenciát mutat – adta hírül közleményben a város önkormányzata.

Az önkormányzat a közterületi kamerarendszer továbbfejlesztésével, a rendőrség számára biztosított túlórapénzzel, a sétány élőerős őrzésével, valamint az alkoholstop bevezetésével járul hozzá a város biztonságossá tételéhez.

A Siófokon regisztrált bűncselekmények száma 2019-ben 32,4 százalékkal (866-ról 585-re) csökkent az előző évhez képest – derül ki a siófoki rendőrkapitányság elmúlt évet összegző beszámolójából. A tendencia évek óta tart, 2017-ben még 964 bűncselekményt regisztrált a rendőrség Siófokon. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a 2018-as 310-ről 216-ra csökkent, a lopásoké (a betöréses lopásokkal együtt) 494-ről 303-ra, a rablásoké 4-ről 1-rere. Gépkocsilopás nem történt az év során, gépkocsifeltörés pedig 5 esetben.

A siófoki közterületen éjszakánként sok kiskorú tartózkodik

Fotó: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal

Különösen szembeötlő a változás a város szórakozónegyedében elkövetett bűncselekmények számában. A Petőfi sétányon és a strandon elkövetett bűncselekmények száma 90 százalékkal, egytizedére csökkent a 2016 előtti állapotokhoz képest a rendőrség adatai alapján. Míg 2015-ben még 345 bűnesetet jegyzett a rendőrség ezen a 600 méter hosszú területen, addig 2016-ban már csak 92-t, 2017-ben 59-et, 2018-ban 44-et, 2019-ben pedig 33-at.

A város augusztus elején ifjúság- és gyermekvédelmi ellenőrzéssorozatot indított a Petőfi sétányon és környékén,  „Gyermekek és tinik az éjszakában – prevenciós összefogás a gyermekek védelmében” jelszóval. A közterületen, szórakozóhelyen éjszaka, felügyelet nélkül eltöltött időben sok kiskorú válik bűncselekmény áldozatává, esetleg maga követ el olyat, ami jogszabályba ütközik. Ennek megelőzése érdekében tartott és tart a szezonban még több alkalommal közös ellenőrzést a helyi rendőrség, a család- és gyermekvédelmi szolgálat, a helyi kábítószer-ellenes fórum, valamint a strandot és a sétányt üzemeltető Balaton-parti Kft.

„Ezeket az ellenőrző akciókat legalább olyan fontosnak tartom, mint a nagy rendőrségi razziákat” – fogalmazott Szendrődi Tamás, az önkormányzati tulajdonú kft. ügyvezető igazgatója. – „Tapasztalatom szerint gyermekkorúnak látszó fiatalokkal adatnak el különböző portékákat az éjszakában, szülői felügyelet nélkül. Tizenévesek különböző éjszakai szórakozóhelyekre járnak, ahol alkoholt fogyasztanak, akár egyéb bódító szereket használhatnak.”

A rendszeres ellenőrzések során a társszervek képviselői a 18 éven aluli személyek szeszes itallal történő kiszolgálására és alkoholfogyasztására, drog és egyéb bódító szerek fogyasztásának megakadályozására, valamint kiskorú veszélyeztetettségének megszüntetésére figyelnek.