Így indítja újra a turizmust Ausztria május közepén

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. április 24. 10:21

Sebastian Kurz osztrák kancellár április 23-ai sajtótájékoztatóján ismertette a „Nyitási Bizottság” által kidolgozott intézkedéseket, amely Ausztria újraindításának részletes ütemtervét tartalmazza.

Az ütemterv szerint május 19-től a turizmus, a gasztronómia, a kultúra, a sport és a rendezvényszektor szolgáltatói ismét megkezdhetik tevékenységüket. Általános szabály, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés egységes feltétele a "zöld útlevél" lesz. Ez az eljárás esélyegyenlőséget biztosít mindazok számára, akiket beoltottak, akik átestek a COVID-19 betegségen, vagy negatív teszttel rendelkeznek. A „zöld útlevél” bevezetését azonban csak május 24-ére ígéri az osztrák kormány.

Az FFP2 maszk használata, a távolságtartás és a regisztráció is kötelező lesz.

A GD Consulting beszámolója szerint május közepére megközelítőleg 3 millió lesz a beoltottak száma Ausztriában, s folytatják a kiterjedt ingyenes tesztelési lehetőségek biztosítását, amelyek együttesen szolgálják a járvány visszaszorítását – hangsúlyozta a kancellár. Az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. Fogyasztás csak ülve engedélyezett.A szabadtéri rendezvényeken kültéren 3000 fő tartózkodhat, beltéren pedig 1500 fő – feltétel, hogy beazonosíthatóan és nyomon követhetően legyenek a vendégek leültetve. Fontos ugyanakkor, hogy jegyeket a létesítmények össz-befogadóképességének 50 százalékáig lehet csak eladni. Nem ültetett formában szervezett rendezvények esetében a maximum létszámkorlát 50 fő.

A wellnesslétesítményekben és fitneszközpontokban 20 négyzetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot.

A Schönbrunn kastély. A szolgáltatásokhoz csak a május második felére beharangozott zöld útlevéllel lehet majd hozzáférni

Fotó: 123rf

A kancellár ismertetése szerint május 19-től a külföldiek előtt is megnyílnak a határok, a karantén-kötelezettséget csak a súlyosan fertőzött országokból érkezők számára tartják fenn. Júniustól a szigorú járványügyi korlátozások (maszkviselés, létszámkorlát, regisztráció, távolságtartás, belépő tesztelés) fokozatosan kerülnek majd feloldásra. Július 1-jétől pedig az éjszakai vendéglátás is engedélyezett lesz. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a részletszabályok ismertetésekor kitért arra, hogy az asztalok között az éttermekben 2 méter távolságot szükséges tartani. A záróra mind a vendéglátóhelyeken, szállodákban, kulturális létesítmények esetében egységesen este 10 óra lesz. Minden egységnek saját higiéniai koncepcióval és Covid-referenssel kell rendelkeznie a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A nemzetközi utazás feltétele nyártól az EU-ban egységesen bevezetett zöld útlevél lesz – ismertette a terveket Elisabeth Köstinger. A kancellár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium dolgozik azon, hogy a teszteredményeket, az oltási igazolást vagy a védettségi igazolást tartalmazó dokumentum digitális formában is bevezetésre kerülhessen. A tartományok egyéni – az általánosnál szigorúbb – szabályokat is bevezethetnek a járványügyi helyzetnek megfelelően.

A jelenléti oktatás teljes osztályok számára május 17-től indulhat meg Ausztriában.