Így indítják újra Ausztriában a turizmust

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. április 29. 13:03

Április 30. után fokozatosan újraindul a turizmus Ausztriában: először az éttermek nyitnak, utána következnek a szálláshelyek és a fürdők. Június 4-én indul a belföldi forgalomélénkítő kampány.

A bécsi székhelyű GD Consulting ismét összegyűjtötte a magyar turisztikai szakma számára releváns piaci információkat Ausztriából. Kovács Balázs turisztikai szakértő szerint Ausztria egyfajta COVID-19 kísérleti labornak tekinthető a turisztikai ágazat szempontjából is, mivel az osztrákoknál két-három héttel korábban kezdődött a járvány, így az újrakezdés is korábban startolthat.

Osztrák meseváros, Hallstatt. A szomszédoknál kész a turizmus újraindításának menetrendje

Fotó: 123rf.com

Először az éttermek, utána a szállodák és a fürdők

A szövetségi egészségügyi és turisztikai miniszter április 28-i tájékoztatása szerint április 30-cal kifutnak a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozások, amelyeket új szabályok váltanak fel június 30-ig. Továbbra is kötelező a legalább 1 méteres távolságtartása közterületeken, csoportosulás 10 főig megengedett.

Az éttermek május 15-től, a szálláshelyek, fürdők, egyéb turisztikai attrakciók pedig a május 29-től nyithatnak meg, így a pünkösdi hosszú hétvégére már fogadhatnak vendéget.

A szabadtéri attrakciók, mint például az állatkertek, már május közepétől kinyithatják a kapuikat. Távolságtartásra minden esetben ügyelni kell. Beltérben szájmaszk viselése kötelező, 10 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat egy légtérben. Éttermekben egy asztalnál maximum 4 felnőtt és gyermekeik ülhetnek. A szomszédos asztalnál ülőkhöz legalább 1 méter távolságot kell tartani.

Szakmai ajánlásként javasolt az asztalokat előzetesen foglalni, mert ez segíti az ültetés megtervezését. A korlátozott létszámnál nagyobb csoportra nem lehet foglalást felvenni. A pincéreknek szájmaszk viselése kötelező. A konyhai és kisegítő személyzet számára ugyanakkor a maszkviselés nem előírt. Nyitva tartás 6-23 óra között megengedett.

Az éjszakai bárok újranyitására még nem készült menetrend, pultról való kiszolgálás nem lehetséges. A szállodai éttermekben a korábban megszokott formában nem lesz engedélyezett a büfé jellegű szolgáltatás.

Készül egy weboldal, ahol az összes ajánlás és jogszabályi háttér megtalálható lesz, amely segíti a szállásadók felkészülést az újranyitásra.

Hasonló ütemtervet követelnek a rendezvényszervező szakma képviselői is. Az emba (event marketing board austria) elkészítette saját irányelveit, amely szerint garantálható a rendezvények biztonsága.

 

Higiéniás protokoll a fürdők számára

A szövetségi kormány tervei alapján május 29-én nyithatnak ki újra Ausztria területén a közfürdők és strandok. A részletes higiéniás előírásokat a közeljövőben véglegesíti az egészségügyi minisztérium.

Bécs város polgármestere április 28-án tartott tájékoztató keretében ismertette az elképzeléseket, hogy milyen feltételekkel nyitják meg a városi fürdőket.

Tervek szerint a jegyeket elővételben lehet megvásárolni, hogy a fürdővendégek létszámát szabályozni tudják. A medencék esetében is létszámkorlát lesz, egyszerre csak meghatározott számú vendég tartózkodhat a fürdők területén és a medencékben is. Egy bizonyos jegykontingenst lehet majd az adott napra is váltani.

Új tarifával dolgoznak, a teljes árú belépő 3 euró lesz, a kedvezményes jegy 2 euró, a gyermekjegy 1 euró. A csúszdák megnyitásról még nincs döntés, a szaunák ugyanakkor egyelőre zárva tartanak majd a bécsi közfürdők esetében. A járványügyi helyzet lezajlást követően megkezdődik Bécs 2030-ig terjedő fürdőfejlesztési stratégiájának kidolgozása.

 

Most nem szabad árat csökkenteni a vendéglátásban

A bécsi gazdasági kamara (WKÖ) vendéglátó tagozatának elnöke szerint jelen szabályozási keretek között a vendéglátó vállalkozások  20-30 százaléka csődöt fog jelenteni idén. Óva inti a kollegákat, hogy most nincs itt az ideje az árversenynek, bízik benne, hogy a május közepén újranyitó éttermek nem az olcsó árral, hanem a jó szolgáltatásokkal, napi menükkel, a helyzetre adaptált szolgáltatásokkal készült a vendégkör visszacsábítására.

 

A belföldi kempingezés reneszánsza

Az osztrák kempingklub (ÖCC) a lakóautós kempingezést a nyaralás kifejezetten biztonságos módjának tartja. Konkrét ajánlásokkal segítik az utazást tervezőket és tagjaikat. Ausztriában közel 600 kemping található, amelyek az elmúlt évben 1,6 millió vendéget fogadtak a Statistik Austria szerint. Az ÖCC az idei szezonban a belföldi foglalások megélénkülésére számít.

 

A repülés újragondolása

Az osztrák közlekedési szövetség / Verkehrsclub Österreich (VCÖ) követeli, hogy a légitársaságok csak akkor kaphassanak állami támogatást, ha bizonyos társadalmi- és ökológiai feltételeket teljesítenek.

A statisztikák szerint a Bécsből induló és érkező légi utasok 35 százaléka rövid távra, 800 km-t nem meghaladó távra vált repülőjegyet, amely nem fenntartható. Ezt a távolságot vonattal környezetkímélőbb módon lehetne megtenni. Javasolják a repülőjegyadó megemelésén keresztül szabályozni a kérdést, amely amúgy is része a kormányprogramnak.

 

Ausztriában startolhat a Forma 1

Az idei versenyszezon megnyitását július 5-én Ausztriában tervezik megtartani. A futamokat nézők nélkül szervezik.

 

Alakul a K&K + Németország turizmusrégió a nyárra?

A tip szaklap arról tudósított, hogy az osztrák, magyar, horvát, szlovén, cseh és a német kormányfők az EU csúcs keretében egyeztettek a turizmus nyári lehetőségeiről. Szorgalmazták, hogy a járvány megfékezése területén sikereket elért országok egy közös korona-standardok alapján törekedjenek arra, hogy a határokat egymás között megnyithassák turisztikai célból.

Ausztria turisztikai minisztere Németországot és Csehországot nevesítette azon országcsoport körében, amelyek között legelőször beindulhat a turisztikai forgalom. Az osztrák külügyminiszter megerősítette, hogy a turisztikai célú határnyitásokat az érinett országokkal összehangoltan fogják megtenni.

 

Vissza a 70-es évekbe

Az osztrák Ennemoser tanácsadó cég előrejelzése szerint az idei évben nem fogja elérni a 90 milliót az osztrák vendégéjszakák száma. Tavaly 153 millió volt ez az adat, amelyből 40 millió a belföldi, míg 113 millió a külföldi vendégekhez kötődik. Legutoljára 1970-ben volt 90 millió alatt a vendégéjszakák száma Ausztriában, amely 50 év alatt érte el a tavalyi rekordszintet. A visszaesés nemzetgazdasági hatását 17 milliárd euróra teszik ebben a jelentésben.

 

Nyári forgalomélénkítő kampányok Ausztriában

A GD Consulting információi szerint június 4. és július 2. között zajlik majd Ausztriában a belföldi turisztikai reklámkampány. A kampány célja a belföldi forgalom élénkítése és direkt foglalások generálása.

A párhuzamos és egymást kioltó aktivitások elkerülése érdekében a tartományi turisztikai hivatalok gyűjtik össze a helyi turisztikai egyesületek és a szolgáltatók konkrét foglalható ajánlatait a következő hetekben.

Ezeket tartományi szinten rendezik áttekinthető formában tematikus kínálati csokrokba, hogy biztosítva legyen a sokszínűség és az esélyegyenlőség. A tartományi ajánlatok mögé szerveződik az Österreich Werbung (ÖW) átfogó ernyőkampánya. Az ÖW kampányának prezentációja ITT található.

A nyári belföldi kampány június 4-én indul

Fotó: Österreich Werbung

Nyári szobafoglalások kezelése

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) üdvözli a nyári belföldi forgalomélénkítő turisztikai kampányt, s reméli, hogy mihamarabb megkezdődik ennek a gyakorlatba való átültetése.

Ugyanakkor mivel az osztrák szállodaforgalom háromnegyede külföldről származik, ezért a belföldi forgalom semmi esetre sem tudja a külföldi forgalom kieséséből jelentkező károkat kompenzálni. Ennek megfelelően a tervezhetőség érdekében az ÖHV kéri a kormányt, hogy mielőbb adjon konkrét ütemtervet a határok megnyitásának várható mértékről és idejéről, hogy a vendégérdeklődéseket és foglalásokat a szálláshelyek kezelni tudják.

 

Perspektíva az utazási irodáknak

Az osztrák utazási irodák szövetsége (ÖRV) sürgeti, hogy a többi gazdasági szektorhoz hasonlóan az utaztatási ágazat (utazási irodák, tour operátorok) számra is készüljön menetrend, hogy tevékenységüket mikor kezdhetik meg.

Ehhez szükség van arra, hogy a szövetségi külügyminisztérium a világ országaira kiadott utazási figyelmeztetéseit aktualizálják, s az általános tiltást vonják vissza, differenciálják.

Kérésük, hogy a kormányzat, ne csak az osztrák szállodások szemével nézze a helyzetet. A járvány miatt Ausztria a világ összes országát jelenleg a 6-os skálán 4-es kockázatú úti célként tartja számon. Jelenleg 26 ország ugyanakkor a legmagasabb, 5 és 6-os kockázatú besorolás alatt áll.