Így pompázik a Budavári Palotanegyedben a megújult Török kert

Forrás: turizmus.com

 2022. július 01. 11:08

Az újjászületett Csikós udvar délnyugati részén fekszik a Budavári Palotanegyed egyik legeldugottabb, egyben leghangulatosabb része.

Neve – Török kert – arra a városrészre utal, amely az oszmán hódoltság idején ezen a területen állt. A Várhegy nyugati oldalán elnyúló, az alsó és a felső várfal közötti falszorosban kialakult települést Jeni mahalle-nek, azaz Újnegyednek nevezték – olvasható Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Korabeli leírások szerint a Karakas pasa tornyától a Buzogánytoronyig elnyúló, balkáni hangulatú városrésznek még dzsámija is volt. Buda visszafoglalásakor, 1686-ban az utcák megsemmisültek, a lakóházak helyére később fákat ültettek.

A kert neve arra a városrészre utal, amely az oszmán hódoltság idején itt állt

Fotó: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

Ettől kezdve a területet Újvilág-kertnek hívták, amely egészen a palota krisztinavárosi szárnyépületének megépítéséig, vagyis a 19. század végéig létezett.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként újonnan kialakított Török kertben gazdag növényvilág várja a látogatókat.

Több színben pompáznak a rózsabokrok

Fotó: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

A tervezésekor nagy gondot fordítottak a mediterrán mikroklímával rendelkező kert flórájának kialakítására. A keleties hangulatot az öt színben pompázó rózsabokrok, fügefák, illetve a mór mintákat idéző díszszökőkút biztosítja.

A mór mintákat idéző díszszökőkút keleties hangulatot áraszt

Fotó: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

A kertben mindezeken felül szépen gondozott gyep, vadszőlő, birsalma és törpe orgona is helyet kapott, amelyek folyamatos vízellátását automata öntöző- és csepegtető rendszer biztosítja. A látogatók kényelmét a Csikós udvaron már megismert, modern utcabútorok és közvilágítás szolgálja.

Nagy gondot fordítottak a mediterrán mikroklímával rendelkező kert flórájának kialakítására

Fotó: facebook.com/nemzetihauszmannprogram