Fűtetlen kabinok, lassabb felvonók – így spórolnának az osztrák síterepek

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 15:50

Salzburg-tartomány sífelvonó vállalkozásai számos lehetőséget mérlegelnek, hogy miként lehet az elszabadult energiaárak mellett is gazdaságosan üzemelni az idei síszezonban. A hangsúly a takarékosságon lesz.

A tervezett intézkedések palettája széles skálán mozog: a sífelvonó kabinok ülésfűtésének lekapcsolásától kezdve a felvonók sebességének 20 százalékos csökkentésén keresztül, egészen a félreeső pályákon a hóágyúzásról való lemondásig terjednek a takarékossági elképzelések.A tartomány egyik legnépszerűbb síterepe Saalbach-Hinterglemm, amelyen a hóágyúk szezonális energiaigénye átlagban 5000 háztartás teljes éves energiafogyasztásnak felel meg. A jó minőségi műhó biztosítása azonban feltétele a minőségi szolgáltatásoknak, így a spórolás elsősorban olyan területeken lehetséges, ahol ezt nem sínyli meg a vendég.

A felvonók sebességének csökkentésével jelentős energia spórolható meg

Fotó: 123rf.com

A felvonók sebességének csökkentése például egy-két perccel megnövelheti ugyan a menetidőt, ez azonban a vendégélményt még nem rontja, ám 15-20 százalékos energiaigény megspórolható ezáltal.

A felvonószövetség szóvivője, Erich Egger szerint az is megoldás, hogy a félreeső, kevésbé felkapott szakaszokon idén nem biztosítják már hóágyúval a stabil hóréteget – adta hírül a GD Consulting szakmai blogja.