Így ünnepelhetjük a balatoni hajózás 175. évfordulóját

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 14. 12:27

1846. szeptember 21-én ugyanis gróf Széchenyi István születésnapján tették vízre a Balaton Gőzhajózási Társaság hajóját, a Kisfaludy gőzöst. A balatoni hajózás 175. évfordulójáról piknikkel, QR-kódos fagylalttortákkal emlékeztek meg, jövő héten pedig egy nagyszabású díszszemlét is rendeznek majd.
Különleges eseményt szerveztek egy balatoni kompon. A hajón közel ötven borászat és étterem képviseltette magát és különleges ebéddel várták a hajóra érkezőket. Az akció célja, hogy bemutassa,  a Balaton nem "zárt be" augusztus végén, számos számos étterem, pincészet egész évben várja a turistákat - írják a sajtóközleményben.
Az egyik hely séfjei még a 230 éve (1791. szeptember 21-én) született Széchenyi István kedvenc ételei közül is elkészítettek néhányat. Mint azt Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja elmondta, többek között Széchenyinek köszönhető az is, hogy ma a turisták hajóval juthatnak el egyik településről a másikra. 1846. szeptember 21-én ugyanis gróf Széchenyi István születésnapján tették vízre a Balaton Gőzhajózási Társaság hajóját, a Kisfaludy gőzöst.
furedkapitany

Füred Kapitány, a balatoni kalóz ismét egy nagyszerű programlehetőségre hívta fel a figyelmet: szeptember 18-án ünnepi díszbe öltöznek a személyszállító hajók, hogy megünnepeljék a balatoni hajózás 175. évfordulóját

Fotó: archív


Széchenyit és a balatoni hajózás 175. évfordulóját másként is megünnepelték. A tó körül és Budapesten, illetve környékén is több helyen lehetett kapni Füred Kapitány, a balatoni mesehős kedvenc születésnapi fagylalttortáját, amelyet ehető QR kódok is díszítettek.A QR-kódok olyan oldalakra vezettek amelyeket elolvasva gyerekek és szüleik megtudhatták, mi volt Széchenyi István kedvenc édessége. (Széchenyi több írásában is megemlékezik a "hideg nyalatról", a mai fagylalt elődjéről, amit szívesen fogyasztott.)

Füred Kapitány QR-kódjai segítségével a gyerekek és szüleik elolvashatták azt is, hogy mi köze a balatoni hajózás megteremtésének Széchenyi Istvánnak és hol lesz az a hajós esemény, amelyet csak minden 25 évben rendeznek meg a Balatonon. Szeptember 18-án ünnepi díszbe öltöznek a személyszállító hajók, hogy megünnepeljék a balatoni hajózás 175. évfordulóját. A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és más kisebb hajózási társaságok közel harminc hajója vonul majd fel a különleges díszszemlén. Az esemény igazán egyedi turisztikai látványosság lesz, hiszen legközelebb 25 év múlva, a 200. évforduló alkalmából szerveznek majd hasonlóan nagy felvonulást, ezért a balatoni mesehős akciójának szervezői azt ajánlják a családoknak, hogy ne hagyják ki ezt a látványos, ingyenes eseményt és tervezzenek kirándulást erre a hétvégére.