Illatmúzeum és látványműhely is létesül Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 10. 12:35

Egymilliárd forintból fejlesztik a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjét. A projekt keretében tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhely, illatmúzeum, gyógynövényszárító, tanösvény létesül, és rehabilitálják az apátságot a várossal összekötő Gesztenyés-horog gyalogutat.

A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely szorosan kapcsolódik a meglévő turisztikai kínálathoz.

A fejlesztésre 949,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

A projekt célkitűzése, hogy a Pannonhalmi Főapátság által őrzött és képviselt kultúra, továbbá a szerzetesi hagyomány, valamint a helyszín történeti, természeti és tájtörténeti értékei is minél több ember számára hozzáférhetőek, bemutathatóak legyenek – tájékoztatott a Pannonhalmi Főapátság.

A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertje

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A turisztikai fejlesztés közvetlen célja az apátság területén fekvő gyógynövénykertben folyó munkálatok, elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása. A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújítják a levendula-lepárlót, valamint kialakítanak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt is. A projekt része egy illatmúzeum és egy gyógynövényszárító, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvény is.

A tájékoztatás szerint az építkezés jelenleg 15%-os készültségen áll. Az országban egyedülálló Illatmúzeumnak, valamint a szőlőmag-feldolgozónak és turisztikai bemutatótereknek helyet adó „B" épület alapozása megtörtént. Az „A" épületben a végső funkció eléréséhez szükséges bontási, átalakítási munkák zajlanak. Ezzel párhuzamosan készül az Illatmúzeum arculata, a tanösvény irányító tábláinak grafikai kivitelezése.

Előkészítés alatt áll a beruházáshoz kapcsolódó imázsfilm, amely a megújult pannonhalmi gyógynövénykertet és arborétumot mutatja be.

A beruházásnak köszönhetően néhány éven belül évi 22 ezer fővel bővülhet a látogatók száma

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Az Officina Sancti Martini Kozmetikum Manufaktúra épületében a monostor ősi receptúráin alapuló kozmetikai termékek készítésével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szélesebb körű információátadás biztosítására interaktív idegenvezető alkalmazást is kifejlesztenek.

Új elemekkel bővül a teázó és a bemutatótérként is funkcionáló múzeumpedagógiai foglalkoztató.

A beruházásnak köszönhetően néhány éven belül éves szinten várhatóan 22 ezer fővel bővül a látogatók száma.

A beruházás során megvalósul Pannonhalma városközpont és a Főapátság fizikai és kulturális-turisztikai összekapcsolása is az úgynevezett Gesztenyés-horog gyalogút rehabilitációjával.